Σύμφωνα με τον αντιφρονούντα μπλόγκερ Γιοάνι Σάντσες, ο οποίος ανέβασε την είδηση στο Twitter, ο θάνατος του Πάγια επιβεβαιώθηκε από τον επίσκοπο της Γκράνμα, Κάρλος Αμαδόρ.

Όπως δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Reuters, στο τροχαίο που σημειώθηκε όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Πάγια βγήκε από την πορεία του και προσέκρουσε σε δέντρο, σκοτώθηκε ένας ακόμη Κουβανός και τραυματίστηκαν ένας Ισπανός και ένας Ελβετός.

Το 2002, το «Σχέδιο Βαρέλα» είχε καταθέσει περισσότερες από 30.000 υπογραφές στην Αβάνα, κίνηση η οποία απορρίφθηκε από την κυβέρνηση.

Τον ίδιο χρόνο, τιμήθηκε από την ΕΕ με το βραβείο Ζαχάροφ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ

είχε προταθεί δύο φορές για Νομπέλ Ειρήνης από τον Τσέχο πρώην πρόεδρο Βάτσλαβ Χάβελ.

Πιστός Καθολικός, ο Πάγια πέρασε από καταναγκαστικά έργα τη δεκαετία του ’60. Αρκετοί από τους συνεργάτες τους συγκαταλέγονται στους 75 που συνελήφθησαν τον Μάρτιο του 2003 στη διάρκεια καταστολής αντιφρονούντων και στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης μέχρι και 28 χρόνια -για να αποφυλακιστούν πέρυσι.

Ο Πάγια είχε ένθερμους υποστηρικτές και μεταξύ των Κουβανών εξόριστων στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Το 2003 επισκέφθηκε τις ΗΠΑ, όπου έγινε δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και στη συνέχεια μετέβη στο Μαϊάμι για μια συνάντηση με Κουβανούς εξόριστους.