Με θετικό πρόσημο για τις επιλογές της ηγετικής ομάδας και ιδιαίτερα ενισχυμένο σε προσωπικό επίπεδο τον Φώτη Κουβέλη έληξαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, καθώς υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία το κείμενο της απόφασης αποτίμησης των δύο εκλογικών αναμετρήσεων και οι «τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις».

Επί της ουσίας, σε αυτό το κείμενο αποτυπώθηκε η κεντρική επιλογή της ΔΗΜΑΡ να στηρίξει την τρικομματική κυβέρνηση, μια επιλογή η οποία, όπως υπογράμμισε ο γραμματέας του κόμματος Σπύρος Λυκούδης, «συνέδεσε το κόμμα με το μέλλον της χώρας, περνώντας από την διατύπωση στην πραγματοποίηση των θέσεων, από τη διεκδίκηση στην ανάμειξη και από την κριτική στη διαχείριση».

Μάλιστα ο κ. Λυκούδης, μιλώντας στους περίπου 100 συντρόφους του της ΚΕ που ήταν παρόντες, υπογράμμισε με νόημα: «Δεν ξέρω πόσοι και πόσες το έχουμε συνειδητοποιήσει, αλλά αυτά ακριβώς είναι τα χαρακτηριστικά που στην κοινωνική ζωή συνιστούν αυτό που λέμε ωριμότητα, ενηλικίωση. Και συνδέονται με μια λέξη που ξορκίζει η «παιδική» Αριστερά: την πραγματικότητα». Στον ίδιο, αιχμηρό – κυρίως προς την πλευρά της Κουμουνδούρου – τόνο, αλλά και προς ορισμένα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, που ασκούν κριτική για την επιλογή της «συγκυβέρνησης» συνέχισε: «Σε αυτή την ενηλικίωση η Ιστορία δεν μας δίνει εγγυήσεις. Ο καιρός είναι κόντρα, και στα ευρωπαϊκά και στα διεθνή ύδατα. Οι πιθανότητες είναι εναντίον μας, και η παράδοση της Αριστεράς που δαιμονοποιεί την εξουσία και την κυβερνητική διαχείριση για να βολεύεται στην αθωότητα του ναρκισσισμού μάς περιμένει στη γωνία. Γιατί, σύντροφοι και συντρόφισσες, «καλή η παλικαροσύνη, αλλά καλύτερη, πολύ καλύτερη η σύνεση», όπως λέει η Μάρω Δούκα».

Η ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ. Η εκ βαθέων αναφορά Λυκούδη δεν ήρθε τυχαία στο κόμμα της Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς, μια μικρή αλλά «ζωηρή» μειοψηφία στελεχών γύρω από τους Στ. Μπαγεώργο και Α. Νεφελούδη διατυπώνει επιφυλάξεις για την κορυφαία επιλογή στήριξης της κυβέρνησης. Οι αριθμοί πάντως αποτυπώνουν σαφώς τους συσχετισμούς, καθώς σε σύνολο περίπου 100 από τα 110 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής έλαβε μόνο μία ψήφο κατά και πέντε λευκά – αποτέλεσμα που έδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών υποστηρίζει τις επιλογές Κουβέλη. Μάλιστα ο ίδιος κατά τη διάρκεια των εργασιών απευθυνόμενος στη μειοψηφία φέρεται να είπε: «Σύντροφοι, αν θέλετε να συγκροτήσετε μειοψηφική τάση, κάντε το, αλλά με πολιτικά επιχειρήματα, όχι στο πόδι».

Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ. Στο κείμενο της απόφασης αναλύεται η εκλογική πορεία της ΔΗΜΑΡ από τις εκλογές της 6ης Μαΐου σε αυτές της 17ης Ιουνίου, ενώ γίνεται αναφορά στον τρόπο λειτουργίας του κόμματος εντός της τρικομματικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση, το κόμμα θα πρέπει να διασφαλίζει: την πληροφόρηση για οτιδήποτε συμβαίνει σε κάθε τομέα του κράτους, της οικονομίας και γενικά της κυβερνητικής πολιτικής, την παρέμβαση με συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις στα κεντρικά ζητήματα, την ενημέρωση για όλα αυτά των μελών του κόμματος, τη διατύπωση προτάσεων στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες.

Μάλιστα η ΔΗΜΑΡ, η οποία πρότεινε έξι στελέχη της για θέσεις γενικών γραμματέων στην κυβέρνηση, καλεί σε εγρήγορση τα μέλη της στην περιφέρεια σε ό,τι αφορά τη στελέχωση θέσεων σε τοπικούς οργανισμούς, όπως τα διοικητικά συμβούλια νοσοκομείων: «Οι οργανώσεις θα πρέπει να δουν τις θέσεις ανά νομό και σε συνεννόηση με την Εκτελεστική Επιτροπή θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις».