Η βόμβα που εξερράγη την Τετάρτη στην έδρα της Εθνικής Ασφάλειας στη Δαμασκό ήταν, όπως λέει ο Ραμί Χούρι, «φοβερό σοκ για το σύστημα του Ασαντ». Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη, προσθέτει δίνοντας μια άλλη διάσταση, παραμένουν ομιχλώδεις. Γείτονες του επίμαχου κτιρίου επιμένουν ότι δεν δείχνει να έχει υποστεί ζημιές.

Η κρατική τηλεόραση δεν έδειξε, όπως συνηθίζει, μακάβριες εικόνες. «Είναι δουλειά από μέσα ή ένα παλατιανό πραξικόπημα που πήγε στραβά; Δεν ξέρουμε. Το καθεστώς είναι πολύ μυστικοπαθές. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι η ικανότητά του να κυβερνά χάθηκε». Ο σύρος Πρόεδρος πρέπει να είναι «ένας πολύ ανήσυχος άνθρωπος. Θα γίνει πιο βάναυσος, αλλά όσο περισσότερη βία χρησιμοποιεί τόσο περισσότεροι εξεγείρονται εναντίον του. Αυτό θα επισπεύσει την πτώση του».

«Πρέπει να φύγει». Για τον λιβανέζο αρθρογράφο η μόνη επιλογή πλέον για τον Ασαντ είναι να εγκαταλείψει τη χώρα – και, όπως λέει, μπορεί ακόμη να το κάνει, αφού δεν υπάρχει προς το παρόν διεθνές κατηγορητήριο εναντίον του. «Εχασε την επιλογή της μεταρρύθμισης. Εχασε την επιλογή του διαλόγου. Η επιλογή της βίας αποδείχθηκε μάταιη. Η μόνη επιλογή του τώρα είναι να φύγει με ασφάλεια από τη χώρα. Θα μπορούσε ακόμα να συνταξιοδοτηθεί κάπου. Ειδάλλως, μπορεί να συλληφθεί, να σκοτωθεί ή να δικαστεί».