Με την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ στην Αθήνα (6 – 8 Αυγούστου), Ελλάδα και Ισραήλ ξαναπιάνουν το νήμα της ελληνοϊσραηλινής συνεργασίας, η οποία προχωρά παρασκηνιακά – ιδιαίτερα στον στρατιωτικό τομέα – αλλά ατόνησε σε ανώτατο επίπεδο τους τελευταίους μήνες λόγω της πολιτικής ρευστότητας στην Ελλάδα.

Ο Σιμόν Πέρες, ο οποίος έχει επισκεφθεί τη χώρα μας και στο παρελθόν, έρχεται για πρώτη φορά στις 6 Αυγούστου με την ιδιότητα του Προέδρου του Ισραήλ, ανταποδίδοντας την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Κάρολος Παπούλιας στο Ισραήλ τον περσινό Ιούλιο.

Δεν αποτελεί μυστικό ότι από τη στιγμή που οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δεν επέτρεψαν την επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στο Ισραήλ, τη συνεδρίαση του Ανώτερου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών με τη συμμετοχή σειράς υπουργών και την υπογραφή του μνημονίου ενεργειακής συνεργασίας με το Ισραήλ, οι Ισραηλινοί τηρούσαν στάση αναμονής για να δουν τι θα φέρει η επόμενη μέρα. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει με ξεκάθαρο τρόπο ταχθεί υπέρ της συνέχισης της συνεργασίας με το Ισραήλ, όπως και οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, γι’ αυτό και, σύμφωνα με πληροφορίες, το Τελ Αβίβ θεωρεί ότι έχει απέναντί του έναν εταίρο που πιστεύει στην εμβάθυνση της σχέσης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι παρ’ όλο που δημοσίως δίνεται η εικόνα στασιμότητας, η ελληνοϊσραηλινή συνεργασία στο παρασκήνιο προχωρά και αναμένεται να ενταθεί. Προ ημερών επισκέφθηκε το Ισραήλ ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης, και λίγες μέρες αργότερα, όπως είχαν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ», πραγματοποιήθηκε ισραηλινή ναυτική άσκηση (δεν συμμετείχαν ελληνικές δυνάμεις, λόγω του μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ) με δύο κορβέτες στο Μυρτώο Πέλαγος (ανατολικά του Λεωνιδίου).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η στρατιωτική συνεργασία είχε περιοριστεί στο επίπεδο της Αεροπορίας. Την ίδια ώρα, διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι ο στρατηγικός χώρος που δίνεται στο Ισραήλ από την Ελλάδα είναι σημαντικός, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που το Ισραήλ νιώθει να απειλείται από το Ιράν. Οι ίδιες πηγές σημείωναν, ωστόσο, ότι η ελληνοϊσραηλινή συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα με το αυτονόητο πολιτικό βάρος που αυτή έχει σε μια τέτοια περίοδο μπορεί να έχει και παρενέργειες και να φέρει την Ελλάδα σε δύσκολη θέση.

Την ανησυχία των Ισραηλινών για τα τρομοκρατικά κρούσματα έναντι ισραηλινών στόχων με αφορμή την επίθεση στο Μπουργκάς μετέφερε στις χθεσινές συναντήσεις του με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, αλλά και με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο ο Ντέιβιντ Χάρις, πρόεδρος μιας από τις σημαντικότερες οργανώσεις του ισραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ, της American Jewish Committee.