Δεν υπάρχει κανένα αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης και δεν γίνεται καμία συζήτηση στην ευρωζώνη για ενδεχόμενο δάνειο-γέφυρα μέχρι τον Σεπτέμβριο, μήνας στον οποίο παραπέμπεται η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», ούτε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών συζητείται ενδεχόμενο για δάνειο-γέφυρα προς την Ελλάδα ούτε στις Βρυξέλλες γίνεται οποιαδήποτε συζήτηση προς αυτή την κατεύθυνση. Επισημαίνεται μάλιστα ότι δεν υπάρχει καν η δυνατότητα ενός τέτοιου δανείου χωρίς την τελική έκθεση της τρόικας. Η εκδοχή ενός δανείου-γέφυρας «είναι άγνωστη» και «χωρίς την τρόικα, δεν υπάρχουν λεφτά». Η επόμενη δόση του δανείου ήταν προγραμματισμένη για τον Αύγουστο, δεν μπορεί ωστόσο να εκταμιευτεί καθώς εκκρεμεί η τελική έκθεση της τρόικας για την πορεία της εφαρμογής του προγράμματος, η οποία είναι προϋπόθεση για να δοθεί η δόση.

Η ΕΚΘΕΣΗ. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε την Ελλάδα να κάνει τα επώδυνα μεταρρυθμιστικά βήματα και τις περικοπές, γιατί μόνο έτσι θα είναι εφικτή η επιστροφή της χώρας στις αγορές. «Πρέπει να συνεχιστεί ο δρόμος που θα προσφέρει στην Ελλάδα μια σοβαρή πιθανότητα επιστροφής στις αγορές σε έναν ορατό χρονικό ορίζοντα», είπε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην περιφερειακή εφημερίδα «Ράινισε Ποστ». Για τον σκοπό αυτό, «είναι απαραίτητα μέτρα προσαρμογής που θα πηγαίνουν σε βάθος και μάλιστα σε πολλούς τομείς», συμπλήρωσε. Η αναφορά του κ. Σόιμπλε σε «περισσότερα και βαθύτερα μέτρα» δεν σημαίνει επιπρόσθετα μέτρα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους.

ΙΣΠΑΝΙΑ. Στο Βερολίνο συγκαλείται σήμερα εκτάκτως η γερμανική Βουλή προκειμένου να εγκρίνει το πακέτο βοήθειας 100 δισ. ευρώ για την Ισπανία. Η ισπανική κυβέρνηση και η Ισπανία ως χώρα είναι ο εγγυητής για τη χορήγηση του δανείου, το οποίο συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους. Την τήρησή τους θα επιβλέπει η τρόικα. Η έγκριση του ισπανικού πακέτου από τη γερμανική Βουλή θεωρείται διασφαλισμένη, καθώς θα υπερψηφίσουν τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες όσο και οι Πράσινοι.