Οι εκκρεμότητες σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), υπό τον νέο πρόεδρό του Γιώργο Ζανιά. Επιπλέον, οι τραπεζίτες ενημέρωσαν τον κ. Στουρνάρα για τα σχέδια αναδιάρθρωσης που ετοιμάζουν, τα οποία θα καταθέσουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) τον Αύγουστο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επισπευσθεί η οριστικοποίηση των όρων της κεφαλαιακής στήριξης που τους παρέχεται.

Από την πλευρά του, ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε το προεδρείο της ΕΕΤ για τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε επίπεδο ΕΕ για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Διεργασίες. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι στο παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες προς την κατεύθυνση ανασύνταξης του τραπεζικού κλάδου, η οποία εκτιμάται ότι θα αρχίσει από τις δύο υπό δημόσιο έλεγχο τράπεζες, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική. Τα δύο πιστωτικά ιδρύματα έχουν πάρει παράταση για τη δημοσίευση των ισολογισμών του 2011, στους οποίους θα αποτυπωθούν οι ζημιές από το PSI.

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών, η Τράπεζα της Ελλάδος και η τρόικα θα πρέπει να έχουν καταλήξει στη λύση που θα εφαρμόσουν για την αναπλήρωση των απομειώσεων από το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Εξάλλου, σε επαφή με ελληνικές τράπεζες βρίσκεται και η Credit Agricole, σε σχέση με το μέλλον της Εμπορικής Τράπεζας. Ο γαλλικός όμιλος συζητά τη συμμετοχή του σε ένα νέο σχήμα.