Η εκλογή της Νοτιοαφρικανής Νκοσαζάνα Ντλαμίνι-Ζούμα επικεφαλής της Επιτροπής της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) σηματοδοτεί αρκετές «πρωτιές». Για πρώτη φορά μια γυναίκα αναλαμβάνει την προεδρία του εκτελεστικού οργάνου της ΑΕ. Για πρώτη φορά η προεδρία αυτή πηγαίνει σε πολίτη μιας μεγάλης δύναμης της αφρικανικής ηπείρου – ώς τώρα καμιά δεν την είχε διεκδικήσει, υπακούοντας σ’ έναν άγραφο νόμο. Επίσης. για πρώτη φορά αγγλόφωνοι ασκούν την προεδρία, αλλά και την αντιπροεδρία της Επιτροπής της ΑΕ, καθώς ο απερχόμενος πρόεδρος, ο Ζαν Πινγκ από την Γκαμπόν, ήταν γαλλόφωνος, ενώ η αντιπροεδρία παραμένει στον Κενυάτη Εράστους Μουέντσα. Πάντως η Ντλαμίνι-Ζούμα είχε αρνηθεί πως είναι υποψήφια των αγγλόφωνων αφρικανικών χωρών: «Εφαρμόζουμε προγράμματα που συμφωνούνται απ’ όλους, συνεπώς δεν συμβουλευόμαστε τους αγγλόφωνους ή τους γαλλόφωνους… Δεν είμαι αγγλόφωνη, είμαι Ζουλού», είχε τονίσει η γυναίκα την οποία έχουν αποκαλέσει «Σιδηρά Κυρία» της Νότιας Αφρικής.

Εξήντα τριών ετών, πρώην σύζυγος του προέδρου της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα και υπουργός Εξωτερικών από το 1999 ώς το 2009, η Ντλαμίνι-Ζούμα έχει μεγάλη διπλωματική πείρα και θεωρείται η γυναίκα της γενιάς της με τη μεγαλύτερη επιρροή στη χώρα της. Ηταν από τους πρωτεργάτες των ειρηνευτικών συμφωνιών για τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, που υπογράφηκαν το 2003 κοντά στην Πρετόρια για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου. Σήμερα είναι υπουργός Εσωτερικών.

Η Ντλαμίνι-Ζούμα γεννήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 1949 και από μαθήτρια συμμετείχε στο Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC), την κύρια οργάνωση κατά του απαρτχάιντ. Πολύ γρήγορα επέλεξε την εξορία για να σπουδάσει ιατρική στα βρετανικά πανεπιστήμια του Μπρίστολ και του Λίβερπουλ, συνεισφέροντας παράλληλα στην οργάνωση του αγώνα του ANC από το εξωτερικό. Μοίραζε τον χρόνο της ανάμεσα στο Λονδίνο και τη νότια περιοχή της Αφρικής. Γνώρισε τον Ζούμα στη Σουαζιλάνδη, όπου εργαζόταν ως παιδίατρος σε νοσοκομείο, και το 1983 έγινε η τρίτη σύζυγος του πολύγαμου μελλοντικού προέδρου (πήραν διαζύγιο το 1998). Το 1994, ο τότε πρόεδρος Νέλσον Μαντέλα την έκανε υπουργό Υγείας με αποστολή να επανιδρύσει το σύστημα δημόσιας υγείας, που λειτουργούσε βάσει της αρχής του φυλετικού διαχωρισμού.

Για μερικούς, η Νότια Αφρική πίεσε υπερβολικά για να εκλεγεί η υποψήφιά της και το γεγονός δημιουργεί πικρίες που είναι πιθανό να εκδηλωθούν αργότερα, ενώ εκφράζονται επίσης φόβοι για την παντοδυναμία της χώρας αυτής και την οικονομική επιρροή που ασκεί σ’ όλη την ήπειρο. Αλλοι ωστόσο υπογραμμίζουν πως ο απερχόμενος Πινγκ δεν ήξερε να λέει «όχι» στη Δύση, είτε επρόκειτο για τη Λιβύη είτε για την Ακτή του Ελεφαντοστού. «Για να σηκώσουμε οι Αφρικανοί κεφάλι», υποστηρίζει ο νοτιοαφρικανός πολιτικός σχολιαστής Θεόφιλος Κουαμούο, «χρειαζόμαστε μια ισχυρή και ικανή προσωπικότητα που να υποστηρίζεται από μια ισχυρή χώρα. Η προσωπικότητα αυτή είναι η Νκοσαζάνα Ντλαμίνι-Ζούμα και η χώρα αυτή είναι η Νότια Αφρική».