Η Ανγκελα Μέρκελ πήρε την απόφασή της. Μέχρι να δημοσιοποιηθεί η τελική έκθεση της τρόικας δεν πρόκειται να ασχοληθεί με την Ελλάδα. Τουλάχιστον δημοσίως. «Περιμένω την τελική έκθεση και είμαι σταθερά αποφασισμένη μόνο στη βάση αυτής της έκθεσης να πω τι θα κάνουμε μετά», είπε στη «συνέντευξη του καλοκαιριού», στο δεύτερο δημόσιο κανάλι ZDF. Για την έκθεση αυτή «θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη μερικές εβδομάδες», είπε η Μέρκελ. Πιο ακριβής ήταν ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αποκαλύπτοντας στο «Σπίγκελ» ότι η έκθεση της τρόικας αναμένεται τον Σεπτέμβριο.

Μέχρι τότε η Μέρκελ αγοράζει χρόνο. Κατ’ αρχάς για τις θερινές διακοπές της. Θα είναι μεν παρούσα στην έκτακτη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Βουλής (Μπούντεσταγκ) όπου θα αποφασιστεί το πακέτο βοήθειας στην Ισπανία την ερχόμενη Πέμπτη, αλλά το βάρος της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης θα σηκώσει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ουσιαστικά η Μέρκελ αγοράζει πολιτικό χρόνο για να γεφυρώσει το διάστημα μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, οπότε αναμένεται να αποφανθεί το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας για τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM). Οσο εκκρεμεί η απόφαση των δικαστών για τη συνταγματικότητα του Μηχανισμού, ο ESM δεν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή και η ευρωζώνη δεν έχει ένα σημαντικό εργαλείο για να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες μιας μεγαλύτερης όξυνσης της ελληνικής κρίσης.

ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ. Πιθανότατα η Μέρκελ θα αγοράσει χρόνο και πέραν του Σεπτεμβρίου, μέχρι να κάνει τα πρώτα του βήματα ο ESM και να πείσει τις αγορές ότι το σχέδιό της μπορεί να καρποφορήσει. Το σχέδιο περιλαμβάνει και τη θεσμική θωράκιση της ευρωζώνης με τον ESM και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και «καλές ειδήσεις» από την Πορτογαλία και την Ιρλανδία που – σε αντίθεση με την Ελλάδα – «υλοποιούν υποδειγματικά» το πρόγραμμα όπως διαπιστώνει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Εάν οι επενδυτές διαπιστώσουν ότι οι στόχοι της Μέρκελ είναι αξιόπιστοι και αρχίσουν να πιστεύουν σε αυτό, τότε δεν θα είναι πλέον τόσο ακριβές και οι εγγυήσεις για άλλες χώρες», εκτιμά ο κορυφαίος αμερικανός οικονομολόγος Κένεθ Ρόγκοφ στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Φόκους».