ΤΑΛΙΝ

Η εθνική ομάδα των Νέων μπορεί να ηττήθηκε (1-0) από την ανώτερη Ισπανία, όμως έδειξε ποδοσφαιρικές αρετές που αποτελούν σημαντικό εχέγγυο για το μέλλον. Ηταν μια Ομάδα Εθνικής Ευθύνης!

Για τις μικρές εθνικές ομάδες η Ισπανία αποδείχθηκε – για 3η φορά στην Ιστορία, μετά το 1998 για τις Ελπίδες και το 2007 για τους Νέους – ανυπέρβλητο εμπόδιο. Το τελικό σφύριγμα της λήξης από τον Ολλανδό διαιτητή Ντάνι Μακέλι, βρήκε τους νεαρούς έλληνες διεθνείς απογοητευμένους. Οι ποδοσφαιριστές του Κώστα Τσάνα δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους, αφού δεν κατάφεραν να κατακτήσουν την πολυπόθητη κούπα του πρωταθλητή Ευρώπης.

Το όμορφο ταξίδι της Εθνικής Νέων στα γήπεδα της Εσθονίας δεν είχε το αποτέλεσμα που περίμεναν τόσο οι παίκτες και το τεχνικό τιμ της ομάδας όσο και οι έλληνες φίλαθλοι. Αυτό που μένει όμως, είναι το γεγονός ότι στη διάρκεια του τουρνουά οι διεθνείς έδειξαν πως διαθέτουν το ταλέντο, τη δύναμη, το πάθος, αλλά και την αγωνιστική διάθεση προκειμένου να πρωταγωνιστήσουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα επόμενα χρόνια. Στοιχεία εξαιρετικά σημαντικά δεδομένου ότι το άθλημα – ακολουθώντας την ελληνική κοινωνία – έχει μπει σε μια βαθιά κρίση χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα κάποια διέξοδος.

Οι νεαροί ποδοσφαιριστές της Ισπανίας «έβγαλαν» μέσα στο τερέν όλο το ταλέντο και το αγωνιστικό πρόσωπο της μεγάλης εθνικής τους ομάδας, με παιχνίδι κατοχής, πολλές πάσες και αρκετές επικίνδυνες καταστάσεις μπροστά στην αντίπαλη εστία.

Απέναντι σε αυτό το παιχνίδι των Ισπανών, η ελληνική εθνική ομάδα έδειξε πως δεν μπορεί να λειτουργήσει με τρόπο τέτοιο ώστε να καταφέρει να επιβληθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 90λεπτο, οι Νέοι έκαναν μια καλή ευκαιρία όλη κι όλη, με την κεφαλιά του Κατίδη στο 33′.

Από εκεί και πέρα το ελληνικό συγκρότημα έδειξε ότι δεν είχε ρυθμό και δεν κατάφερε να ακολουθήσει τους – ανώτερους κατά γενική ομολογία – Ισπανούς, τους οποίους ίσως και να φοβήθηκε υπερβολικά.

Παρ’ όλα αυτά, η Εθνική Νέων θα μπορούσε να πάει το παιχνίδι στην παράταση, αλλά στη φάση του 80′, ο Χεσέ Ροντρίγκεθ βρέθηκε αμαρκάριστος στην περιοχή του Διούδη και διαμόρφωσε το τελικό 1-0.

Ο Σωκράτης Διούδης ήταν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της ελληνικής ομάδας. Στο 56′ αλλοίωσε το σουτ του Καμπάνια, το οποίο κατέληξε στο οριζόντιο δοκάρι, ενώ ακολούθησε εξαιρετική διπλή απόκρουση πρώτα με το πόδι σε σουτ του Χεσέ Ροντρίγκεθ και στη συνέχεια με τα χέρια στην προσπάθεια του Ντεουλοφέου.

«Εσείς είστε το μέλλον» έγραψαν στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά τους στους νεαρούς παίκτες αλλά και τον Κώστα Τσάνα, οι παίκτες της Εθνικής Ανδρών, ενώ ο πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος τόνισε μεταξύ άλλων πως «όλη η Ελλάδα είναι υπερήφανη για τα παιδιά της. Για εμάς είναι νικητές και το μέλλον τούς ανήκει».

ΙΣΠΑΝΙΑ: Κέπα, Χόνι, Ραμάλιο, Ντέρικ, Γκριμάλντο, Ολιβερ, Καμπάνια, Σούσο (71′ Σουάρεθ), Χεσέ Ροντρίγκεθ (90’+1 Μπερνάτ), Ντεουλοφέου (84′ Χουάνμι), Πάκο.

ΕΛΛΑΔΑ: Διούδης, Μαρινάκης, Κουρμπέλης, Μπουγαΐδης, Σταφυλλίδης, Μπάλας, Φουρλάνος (85′ Μπακασέτας), Γιαννιώτας, Κατίδης (89′ Μπουχαλάκης), Μαυρίας, Διαμαντάκος (46′ Λυκογιάννης).