Μάλιστα, σύμφωνα με συνεργάτες του, προτίθεται να ορίσει τις δικές του κόκκινες γραμμές, οι οποίες θα είναι ακόλουθες με τις προεκλογικές εξαγγελίες του. «Θα είναι περίεργο να έχει προκαλέσει τόσο θόρυβο ώστε να παραμείνει η αναδιαπραγμάτευση στην κυβερνητική ατζέντα και να υποχωρήσει σε ό,τι αφορά τις περικοπές», σχολιάζουν στελέχη του κόμματός του.

Επιτελείς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εξηγούν πως ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν διανοείται ότι θα αποφασιστούν περικοπές που θα θίγουν τα κατώτερα στρώματα, τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους ή θα διαταράσσουν κι άλλο τις εργασιακές σχέσεις.

Στελέχη της Ιπποκράτους υπαινίσσονται ότι η προστασία των ειδικών μισθολογίων δεν είναι το κύριο και πρωταρχικό μέλημα του ΠΑΣΟΚ. Να σημειωθεί πως τα ειδικά μισθολόγια αντιστοιχούν σε 720 εκατ. ευρώ. Οπως λένε, όσες επαγγελματικές κατηγορίες ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια (ιερείς, ένστολοι, δικαστές, γιατροί ΕΣΥ, καθηγητές πανεπιστημίου) υπάγονται πρωτίστως στο «συνδικαλιστικό πελατολόγιο της Νέας Δημοκρατίας». Επομένως εικάζουν ότι ο κεντρικός κυβερνητικός εταίρος θα έχει σοβαρότερο πρόβλημα για την απόφαση να γίνουν περικοπές σε αυτά.

Πάντως, όπως διευκρινίζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενδεχομένως οι περικοπές θα έπρεπε να στραφούν σε ορισμένες ΔΕΚΟ όπως για παράδειγμα τα ΕΛΠΕ και οι Οργανισμοί Λιμένων, όπου ορισμένα στελέχη εξακολουθούν να λαμβάνουν ιδιαίτερα υψηλούς μισθούς.

Οσον αφορά τον κ. Βενιζέλο, συνεργάτες του αναφέρουν ότι «είναι έτοιμος» καθώς ως υπουργός Οικονομικών είχε κάνει εξαντλητικές προσπάθειες για την εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων στις διαβουλεύσεις με την τρόικα, επομένως γνωρίζει σε μεγάλο βαθμό πού θα μπορούσε «να μπει μαχαίρι που θα τρυπήσει ακόμη και το κόκαλο… ».

Ενα ζήτημα που γεννάται, αν και εφόσον τα μέτρα αποφασιστούν, είναι πότε θα ψηφιστούν από τη Βουλή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα τα νέα μέτρα να κατατεθούν μαζί με τον προϋπολογισμό, επομένως μετά το καλοκαίρι…