Παράλληλα, συσχέτισε το θέμα με την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα και την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Όσον αφορά το θέμα της επιμήκυνσης, ο Γιούνκερ τόνισε πως το κόστος θα ήταν μεγαλύτερο εάν δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα.

Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης έχει αποφασίσει να «εξετάσει για όσο χρειάζεται» τις προσφυγές που κατατέθηκαν εναντίον του ESM και του Δημοσιονομικού Συμφώνου -και τα δύο είχαν ψηφιστεί με ευρύτατη πλειοψηφία στη γερμανική Βουλή.

Σε συνέντευξή του στο Spiegel, μέρος της οποίας προδημοσιεύτηκε το Σάββατο, ο Γιούνκερ κάλεσε τους συνταγματικούς δικαστές να βιαστούν και να καταλήξουν σύντομα σε απόφαση «επειδή η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σοβαρή», όπως σημειώνει το περιοδικό.

«Πιστεύω πως οι δικαστές γνωρίζουν σε ποια χρονικά περιθώρια πρέπει να κινηθεί (η Ευρωζώνη)» είπε ο Γιούνκερ. Σε αυτό το σημείο, όπως αναφέρει το περιοδικό, ο Γιούνκερ συσχέτισε έμμεσα το θέμα με την απόφαση για την Ελλάδα το Σεπτέμβριο που μπορεί να καθορίσει την παραμονή της χώρας στο κοινό νόμισμα.

Όσον αφορά την εφαρμογή του ελληνικού μνημονίου και το ζήτημα της επιμήκυνσης, ο Γιούνκερ είπε: «Είναι γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει όπως συμφωνήθηκε το πρόγραμμα. Σαφές είναι επίσης πως θα κόστιζε περισσότερο, εάν δώσουμε περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα να εκπληρώσει τους συμφωνηθέντες στόχους».