Λαλίστατος αποδεικνύεται ο Ναουάφ αλ Φάρες, ο πρώτος σύρος πρεσβευτής που εγκαταλείπει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ, σε αντίθεση με τον σύρο ταξίαρχο της Δημοκρατικής Φρουράς Μανάφ Τλας, ο οποίος δεν έχει ανοίξει το στόμα του από όταν διέφυγε στο Παρίσι, την περασμένη εβδομάδα. Από το Κατάρ όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, αναζήτησε καταφύγιο την Τετάρτη, ο πρώην πρεσβευτής της Δαμασκού στο Ιράκ ανήρτησε στο facebook βίντεο όπου διατρανώνει ότι εντάσσεται στις «τάξεις της επανάστασης του συριακού λαού» και καλεί τα μέλη των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων «να στρέψουν τα όπλα τους στους εγκληματίες αυτού του καθεστώτος».

Ο Αλ Φάρες επανέκαμψε χθες παραχωρώντας συνέντευξη στο (καταριανής ιδιοκτησίας) δίκτυο Αλ Τζαζίρα, οι νέες του δηλώσεις εντούτοις ίσως να μην ενθουσιάσουν εξίσου τη Δύση, καθώς απέρριψε το διεθνές σχέδιο με το οποίο επιχειρείται επί του παρόντος να μπει ένα τέλος στην αιματοχυσία στη Συρία, λέγοντας πως το μόνο αποδεκτό σχέδιο είναι να βγει εντελώς από την εικόνα ο Ασαντ και αυτός μπορεί να απομακρυνθεί μόνο «με τη βία». Σε κάθε περίπτωση, ο Λευκός Οίκος καλωσόρισε την αποσκίρτηση του Αλ Φάρες ως ένα σημάδι εντεινόμενης απελπισίας στους κόλπους της συριακής κυβέρνησης και μία ακόμα επιβεβαίωση ότι η σφιχτή λαβή του Ασαντ γύρω από την εξουσία χαλαρώνει. Αντίθετα με τον ταξίαρχο Τλας, ο οποίος μεγάλωσε μαζί με τον σύρο Πρόεδρο και υπήρξε στενός του φίλος, ο Ναουάφ αλ Φάρες δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στο επονομαζόμενο «στενό περιβάλλον» του Μπασάρ αλ Ασαντ. Διατηρούσε πάντως, σύμφωνα με τη Βαγδάτη, στενές σχέσεις με τις συριακές υπηρεσίες ασφαλείας. Και έχει ένα κοινό με τον Τλας: είναι και οι δυο σουνίτες, όπως και οι περισσότεροι εξεγερμένοι πολίτες και τα μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, σε μια Συρία που κυβερνάται εδώ και δεκαετίες από τη μειοψηφία των αλεβιτών.

Ο τρόπος που αντέδρασε η Δαμασκός στην αποσκίρτηση του Αλ Φάρες ήταν σχεδόν αστείος: ανακοίνωσε πως τον… παύει από τα καθήκοντά του και απείλησε να τον προσαγάγει στη Δικαιοσύνη για τις δηλώσεις του. Κάθε άλλο παρά αστείες εντούτοις συνεχίζουν να είναι οι εξελίξεις στη Συρία, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν χθες για πρώτη φορά περιοχή της πρωτεύουσας, και συγκεκριμένα τη συνοικία Κφαρ Σούσεχ. Τα βλήματα όλμου έπεφταν βροχή στους ελαιώνες και τους οπωρώνες που βρίσκονται στις παρυφές της κατοικημένης περιοχής, τρέποντας σε φυγή δεκάδες τρομοκρατημένους κατοίκους• «πιστεύουν ότι οι αντικαθεστωτικοί κρύβονται στους αγρούς, γι’ αυτό άρχισαν την επίθεση», δήλωσε ακτιβιστής.

ΒΟΜΒΕΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ. Στο μεταξύ, το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατηγόρησε χθες τη Δαμασκό ότι χρησιμοποιεί στη Χάμα, ένα ακόμα προπύργιο των αντικαθεστωτικών, βόμβες διασποράς σοβιετικής καταγωγής. Και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ άρχισαν να συζητούν το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε η Βρετανία με τη στήριξη της Δύσης: προειδοποιεί με νέες, σκληρότερες οικονομικές κυρώσεις το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ αν δεν αποσύρει τα στρατεύματα από τις κατοικημένες περιοχές εντός δεκαημέρου και αξιώνει τη συμμόρφωσή του με το ειρηνευτικό σχέδιο του Κόφι Ανάν με επίκληση του κεφαλαίου 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο περιλαμβάνει την απειλή τόσο κυρώσεων όσο και ανάληψης στρατιωτικής δράσης. «Απαράδεκτο» αποκάλεσε το σχέδιο η Μόσχα, ξεκαθαρίζοντας την πρόθεσή της να ασκήσει βέτο.