Τα τσιτάχ είναι τα πιο γρήγορα επίγεια θηλαστικά στον πλανήτη. Τα αιλουροειδή, που είναι επίσης γνωστά ως πούμα ή γατόπαρδοι, αναπτύσσουν ταχύτητα 104 χιλιομέτρων την ώρα, τη στιγμή που ο γρηγορότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο Γιουσέιν Μπολτ, φτάνει τα 45 χιλιόμετρα την ώρα.

Τα πιο γρήγορα άλογα έρχονται δεύτερα με ταχύτητα 75 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ τα κυνηγόσκυλα, το στυλ των οποίων μοιάζει πολύ στα αιλουροειδή, τρέχουν με 64 χιλιόμετρα την ώρα.

Γι’ αυτόν τον λόγο επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου επέλεξαν τα τσιτάχ για να αναλύσουν την τεχνική τους, ώστε να δουν αν μπορούν να τη μιμηθούν οι αθλητές για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

Οι επιστήμονες συνέκριναν τα πούμα με τα κυνηγόσκυλα. «Τα δύο ζώα μοιάζουν πολύ μεταξύ τους στο στυλ τρεξίματος και στη σωματική μάζα», εξηγεί ο Αλαν Γουίλσον, καθηγητής στο πανεπιστήμιο κι επικεφαλής της έρευνας.

Και τα δύο ζώα τρέχουν κάνοντας με τα πόδια τους μια περιστροφική κίνηση η οποία είναι αδύνατο να αναπαραχθεί από τον άνθρωπο. Τα δύο χαρακτηριστικά όμως που επιδεικνύουν τα ζώα όταν τρέχουν και είναι πιο εύκολο για τον άνθρωπο να μιμηθεί είναι η μεγάλη δύναμη στους μηρούς και το όσο το δυνατόν μικρότερο βάρος στο κάτω μέρος του ποδιού.

«Μέχρι τα 64 χιλιόμετρα την ώρα δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα δύο ζώα», λέει ο Γουίλσον. «Εκεί όμως είναι που τα τσιτάχ βρίσκουν μια ακόμα ταχύτητα και ανεβαίνουν στα 104 χιλιόμετρα την ώρα, κάτι που είναι αδύνατο για τα κυνηγόσκυλα».

Οι δυνατοί μηροί επιτρέπουν στο πόδι να αλλάξει θέση πολύ πιο γρήγορα κι έτσι να αναπτύξει μεγαλύτερη ταχύτητα. Σε αυτό βοηθά επίσης το μικρό βάρος στο πέλμα, κάτι που ακολουθούν πλέον οι εταιρείες που κατασκευάζουν τα πολύ ελαφριά παπούτσια των σπρίντερ.