Ενα τηλεφώνημα τριών λεπτών σε έναν υπολογιστή αρκεί για να διαπιστώσετε αν πάσχετε από τη νόσο του Πάρκινσον, σύμφωνα με τους επιστήμονες στο Media Lab του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

Η νόσος του Πάρκινσον συχνά αφήνει τα ίχνη της πρώτα στη φωνή του ανθρώπου, καθώς επηρεάζει τον έλεγχο των φωνητικών χορδών. Ο Μαξ Λιτλ και οι συνεργάτες του δημιούργησαν ένα λογισμικό που εντοπίζει αυτές τις ενδείξεις και κάνει διάγνωση. Προς το παρόν, έχουν περάσει στο δοκιμαστικό στάδιο σε μεγάλη κλίμακα.

Οι ερευνητές καλούν όποιον ενδιαφέρεται να τηλεφωνήσει, όπου κι αν βρίσκεται, σε τηλεφωνικούς αριθμούς στις ΗΠΑ, το Μεξικό, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τον Καναδά, τη Βρετανία, την Ισπανία και στη Νέα Ζηλανδία, οι οποίοι αναγράφονται στην ιστοσελίδα http://www.parkinsonsvoice.org/. Στόχος είναι να φτάσουν τα 10.000 άτομα ώστε να δημιουργηθεί μια πρώτη αξιόπιστη βάση δεδομένων.

Το λογισμικό χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο επεξεργασίας της ομιλίας για να αναγνωρίσει ύποπτες διαφορές στη φωνή. Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για να βοηθηθεί ο ασθενής ώστε να καθυστερήσει η εξέλιξη της νόσου, για την οποία δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία.

Πολλά ερευνητικά προγράμματα που αναζητούν θεραπεία της νόσου βρίσκονται σε εξέλιξη. Προς το παρόν, όμως, οι ασθενείς μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα με φάρμακα ή ακόμα και με εγχείρηση.

Υπολογίζεται πως έξι εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από Πάρκινσον σε όλο τον κόσμο, 20% παραμένουν αδιάγνωστοι.

Μέχρι σήμερα, για να υπάρξει πλήρης διάγνωση και παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου από τους γιατρούς γίνεται μία σειρά από τεστ, τα οποία είναι ακριβά και χρονοβόρα. Τώρα, το τηλεφώνημα δίνει την ευκαιρία σε πολύ κόσμο να κάνει το πρώτο βήμα πιο εύκολα, χωρίς κόπο και πόνο και χωρίς να ξοδέψει χρήματα.

Οταν κάποιος πάσχει από Πάρκινσον συχνά παρουσιάζει δυσφωνία, δηλαδή η φωνή του μπορεί να τρέμει, να είναι αδύναμη, τραχιά ή βραχνή.

Οι ηχογραφήσεις. Για να αναπτύξουν τον αλγόριθμο, ο Λιτλ και οι συνεργάτες του ανέλυσαν 263 ηχογραφήσεις 43 προσώπων, τα οποία είχαν εκπαιδεύσει ώστε να εμφανίσουν τα σημάδια της νόσου του Πάρκινσον στη φωνή τους. Το πρόγραμμα αναγνώρισε σωστά το 99% των περιπτώσεων.

«Η νέα τεχνολογία μπορεί να ενσωματωθεί στην καθημερινότητα των ανθρώπων και να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε μία γιγαντιαία βάση δεδομένων, χάρη στην οποία οι ερευνητές μπορούν να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα για τη νόσο και να μπορούν να εντοπίζουν πιο εύκολα όσους χρειάζονται θεραπεία», λέει ο Λιτλ.