Αν και οι εκπτώσεις μπορεί να κρύβουν σημαντικές ευκαιρίες για τους καταναλωτές, πολλές φορές έχουν και παγίδες. Για τον λόγο αυτόν οι καταναλωτικές οργανώσεις δίνουν έναν δεκάλογο συμβουλών για έξυπνες και συμφέρουσες αγορές.
- Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα της σεζόν, για τα οποία η έκπτωση είναι συνήθως χαμηλή. Για τις προσφορές, η έκπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή, αλλά αφορά συνήθως είδη εκτός εποχής.
- Οι καταναλωτές δεν πρέπει να παρασύρονται από τα μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων αλλά να κοιτούν τις τελικές τιμές.
- Οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν τα προϊόντα τα οποία παρουσιάζουν ελάττωμα και αγοράστηκαν την περίοδο των εκπτώσεων. Ο έμπορος μπορεί να αρνηθεί αλλαγή ελαττωματικού είδους μόνο εάν το προϊόν είναι σε τιμή προσφοράς εξαιτίας του συγκεκριμένου ελαττώματος και εφόσον έχει ενημερώσει σχετικά τον καταναλωτή πριν από την αγορά με σχετική πινακίδα.
- Για την περίοδο των εκπτώσεων πρέπει να υπάρχει πινακίδα σε ορατά από τους καταναλωτές σημεία του καταστήματος και των βιτρινών ή, αν δεν υπάρχει τέτοια πινακίδα, πρέπει σε κάθε είδος να υπάρχει καρτελάκι που να αναγράφει την τιμή πώλησης του προϊόντος πριν από την έκπτωση και την τιμή μετά την έκπτωση.
- Είναι πολύ χρήσιμο για τους καταναλωτές εάν πριν από τις εκπτώσεις έχουν επισκεφθεί την αγορά για να διερευνήσουν τις τιμές πριν από την έκπτωση και να επισημάνουν τα είδη που θέλουν να αγοράσουν.
- Επιβάλλεται ο προγραμματισμός στις αγορές σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες προς αποφυγήν της υπερκατανάλωσης.
- Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις ενδείξεις ενιαίας έκπτωσης στις βιτρίνες των καταστημάτων. Τα ποσοστά της έκπτωσης αφορούν καθορισμένες κατηγορίες όμοιων προϊόντων και όχι όλο το εμπόρευμα του καταστήματος.
- Αν οι καταναλωτές χρησιμοποιούν για τις αγορές τους δόσεις ή πιστωτική κάρτα, πρέπει να προσέχουν κάθε λεπτομέρεια για τους όρους που διέπουν αυτή τη συναλλαγή.
- Σε κάθε συναλλαγή πρέπει να απαιτούν απόδειξη πληρωμής για τις αγορές τους.
- Σύμφωνα με την Αγορανομική Διάταξη, για όλα τα είδη που εκτίθενται στις βιτρίνες των καταστημάτων αναγράφεται υποχρεωτικά σε πινακίδα η τιμή πώλησής τους. Εξαιρούνται από αυτή την υποχρέωση τα είδη που η τιμή τους ξεπερνά τα 2.000 ευρώ ή τα είδη κοσμηματοπωλείου που πωλούνται πάνω από 1.000 ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από