Το «restart» για το οποίο μιλούν στον Παναθηναϊκό φαίνεται πως είναι «format»! Ή αν προτιμάτε απόσυρση (σχεδόν) όλων των παλαιών συσκευών και αντικατάστασή τους.

Από τις κινήσεις των Πράσινων, τα νέα οικονομικά δεδομένα, αλλά και τις ισορροπίες της αγοράς θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά πιθανό πως εκείνος που στο τέλος του καλοκαιριού θα πάρει στα χέρια του την περσινή ομαδική φωτογραφία του ΠΑΟ θα διαγράψει όλα τα πρόσωπα, πλην ενός ή το περισσότερο τριών εκ των εικονιζόμενων.

Ο Διαμαντίδης είναι ο μοναδικός σίγουρος για το νέο ρόστερ. Ο Γιασικεβίτσιους θεωρείται ο πιθανότερος για ανανέωση, αν και ο Λιθουανός δεν έχει εκφράσει τις σκέψεις του ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις, και ο Τσαρτσαρής υπό κάποιες προϋποθέσεις, μπορεί να συμπληρώσει την τριάδα όσων παραμείνουν.

Ομπράντοβιτς, Ιτούδης, Καλάθης, Καϊμακόγλου αποχαιρέτισαν τον ΠΑΟ. Με τη σειρά του ο ΠΑΟ αποχαιρέτισε τους Σάτο, Μάριτς, Λόγκαν και μετά την απόκτηση του έμπειρου και ποιοτικού Αντι Πάνκο (35 χρ., 2μ06 που αναδείχθηκε MVP και 1ος σκόρερ της ACB) και τον Σμιθ. Μπατίστ (Φενέρ), Βουγιούκας και όπως όλα δείχνουν Περπέρογλου, θα αναζητήσουν την τύχη τους μακριά από το ΟΑΚΑ.

Κι αν μετά την προσθήκη του Σχορτσιανίτη, το τέλος της συνεργασίας με τον Βουγιούκα εύκολα εξηγείται αγωνιστικά όσο και οικονομικά, η πλάτη που φαίνεται πως γυρίζει ο Παναθηναϊκός στον Περπέρογλου χρήζει έρευνας. Ο Βουγιούκας, από τη στιγμή που εκτός από τον «Big Sofo» θα αποκτηθεί και ξένος σέντερ, θα υποβαθμιστεί σε τρίτο ψηλό και επομένως το κασέ του θα είναι μεγάλο για τον χρόνο συμμετοχής του και επίσης η ποιότητά του δύσκολα θα του επιτρέψει να παραμείνει ακόμη κι αν ικανοποιηθεί οικονομικά.

Ετσι με τους Μπράμο, Σχορτσιανίτη, Πάνκο, τον Διαμαντίδη και τους Γιασικεβίτσιους, Τσαρτσαρή, ο ΠΑΟ θα αναζητά έξι παίκτες. Τέσσερις ξένους και δύο Ελληνες. Ποιοι θα είναι αυτοί; Τι χαρακτηριστικά θα έχουν;

Τα πλάνο του Παναθηναϊκού και του Πεδουλάκη αναφέρει την απόκτηση ενός έλληνα συμπληρωματικού ψηλού (υποψήφιος είναι ο Μαυροειδής), ενός ξένου που θα συμπληρώνει τον Πάνκο στη θέση 4 και θα έχει ευχέρεια στο post-up παιχνίδι, κάτι που ο νεοφερμένος Αμερικάνος αλλά και ο Σμιθ δεν έχουν ως ατού στο παιχνίδι τους.

Πρωτίστως όμως τριών ξένων που θα είναι «πρωταγωνιστές» και θα αγωνίζονται στις θέσεις 1, 3 και 5, ενώ τέλος θα προστεθεί ένας συμπληρωματικός Ελληνας για τα γκαρντ (Ξανθόπουλος) ή για το πλάι (Γιαννόπουλος). Με αυτήν τη δομή του ρόστερ, προφανώς ο Παναθηναϊκός εκτιμά ότι ο Περπέρογλου δεν έχει θέση και φαίνεται πως επιλέγει να αφήσει εκτός ομάδας έναν ακόμη Ελληνα που αποτελούσε σημαντικό κομμάτι του κορμού της. Χτίζοντας έτσι τον νέο ΠΑΟ με ακριβώς αντίθετη λογική από εκείνη που ακολουθούσε τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή με βασική προτεραιότητα στους ξένους!

Καθότι σχέδιο, τα πάντα είναι ρευστά. Σε μια μεταγραφή μπορούν όλα να αλλάξουν σε μια ημέρα, πόσω μάλλον σε πλάνο για μια 11άδα παικτών! Επομένως οι ανάγκες και οι εξελίξεις μπορεί στην πορεία να το αλλάξουν. Ομως κάπως έτσι πρέπει αυτήν τη στιγμή να… αποκωδικοποιήσουμε τις κινήσεις του νέου Παναθηναϊκού.