Δύο σημαντικούς λόγους για να αποχωρήσει ικανοποιημένος από το Μέγαρο Μαξίμου είχε χθες το βράδυ ο Βαγγέλης Βενιζέλος: αφενός έστρεψε τους προβολείς της δημοσιότητας πάνω στο ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζοντας ότι είναι η πολιτική δύναμη που επιδιώκει την αναδιαπραγμάτευση και αφετέρου κατάφερε να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο του νέου υπουργού Οικονομικών διασφαλίζοντας μέσω της σύσκεψης που είχε προηγηθεί ότι τη γραμμή για τα θέματα της οικονομίας χαράσσουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέφυγε χθες οποιαδήποτε αιχμή προς το πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα, επιβεβαιώνοντας αυτό που ήδη από το μεσημέρι είχε δηλώσει: ότι δηλαδή «δεν τίθεται θέμα υπονόμευσης του υπουργού Οικονομικών». Ωστόσο με τον τρόπο του κατέστησε σαφές ότι οι αποφάσεις για την οικονομική πολιτική λαμβάνονται σε ανώτατο επίπεδο, δηλαδή από τον Πρωθυπουργό, τον ίδιο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ. «Ο κ. Στουρνάρας έχει την ικανότητα και τη γνώση να εφαρμόσει την κυβερνητική πολιτική όπως ακριβώς την έχουμε συμφωνήσει οι τρεις πολιτικοί» είπε με νόημα σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στην Ιπποκράτους, επισημαίνοντας μάλιστα ότι τη σύσκεψη κορυφής δεν απασχόλησε το θέμα Στουρνάρα.

Επίσης, γνωστοποίησε ότι πριν από τη νέα επίσκεψη της τρόικας στις 24 Ιουλίου αλλά και πιθανότατα πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup οι πολιτικοί αρχηγοί θα συμφωνήσουν πάνω σε ένα πλαίσιο που θα αφορά το μοντέλο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής το οποίο θα πρέπει να επικυρωθεί στη βάση της αναθεώρησης αλλά και της επιμήκυνσης του προγράμματος.

Δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη κορυφής με τη συμμετοχή των τριών αρχηγών αλλά και κορυφαίων ευρωπαίων ηγετών, όπως η κυρία Μέρκελ και ο κύριος Ολάντ, στη διάρκεια της οποίας θα τεθεί το νέο πλαίσιο για τη διαπραγμάτευση, όπως το θέτει η ελληνική κυβέρνηση. «Θα οργανώσουμε όλες τις αναγκαίες πολιτικοδιπλωματικές πρωτοβουλίες» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας εμφατικά πως «το θέμα είναι πότε λες τι σε ποιον και σε τι επίπεδο…».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε επίσης χθες ότι αποφασίστηκε η άμεση ενεργοποίηση της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, στην οποία θα συμμετέχουν οι τρεις αρχηγοί του κυβερνητικού σχήματος, οι εμπλεκόμενοι υπουργοί (Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης, Υγείας) και οι μόνιμοι εκπρόσωποι της χώρας στο Euroworking Group, στο ΔΝΤ και στην ΕΕ.

«Δεν υπάρχει κανείς στην Ευρώπη που να μην αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να υπάρξει παράταση» είπε ο κ. Βενιζέλος θέτοντας ως κρίσιμη προϋπόθεση για το χρηματοδοτικό σχήμα που θα προκύψει να μην απαιτείται νέος κύκλος έγκρισης από τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης.