Η Γαλλία είναι ο πρώτος τουριστικός προορισμός του πλανήτη. Ερχεται όμως τρίτη σε τουριστικά έσοδα, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ισπανία. Ο στόχος της νέας υπουργού Τουρισμού Σιλβιά Πινέλ είναι προφανής: να κάνει τους τουρίστες να ξοδεύουν περισσότερα. Το πρόγραμμα που παρουσίασε έχει δύο άξονες: την αύξηση του χρόνου παραμονής των τουριστών και τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος.

Σε ό,τι αφορά τον πρώτο, το πρόγραμμα προβλέπει την καλύτερη συνεργασία των επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου με τους διοργανωτές αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Και επίσης την παροχή κινήτρων για την τόνωση του εσωτερικού τουρισμού – η Πινέλ επισήμανε ότι «λόγω οικονομικής δυσπραγίας το ποσοστό των Γάλλων που κάνουν διακοπές μειώνεται διαρκώς και έχει πέσει στο 54%». Η υπουργός δήλωσε αποφασισμένη να εξετάσει και το ντελικάτο ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή στις τουριστικές περιοχές, κυρίως στο Παρίσι.

Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο άξονα, προβλέπεται η χορήγηση κινήτρων για την αναμόρφωση των καταλυμάτων και για τη βελτίωση της κατάρτισης των απασχολουμένων στον τουριστικό κλάδο. Επενδύσεις δηλαδή για την τόνωση ενός κλάδου που αντιστοιχεί στο 7% του γαλλικού ΑΕΠ. Βεβαίως στη Γαλλία λεφτά (ακόμα) υπάρχουν. Αλλά κι εκεί όπου δεν υπάρχουν, ίσως θα έπρεπε να βρεθούν. Διότι το σίγουρο είναι ότι τουρίστες υπάρχουν, και ότι θα υπάρχουν και στο μέλλον! Ο αριθμός τους αναμένεται να διπλασιαστεί την επόμενη 20ετία, στο 1,8 δισ. ετησίως.