Ο Γιάννης Κυπρή, μέχρι πρότινος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Συγκροτήματος, ύστερα από απόφαση του ΔΣ της τράπεζας που συνεδρίασε χθες για την αντικατάσταση του παραιτηθέντος Ανδρέα Ηλιάδη. Αλλαγές ανακοινώθηκαν χθες στη σύνθεση του ΔΣ και της Λαϊκής Τράπεζας, η οποία μετά την κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου 1,8 δισ. ευρώ σχεδόν αποκλειστικά από την Κυπριακή Δημοκρατία, πλέον έχει περάσει στον έλεγχο του Δημοσίου.

Η παραίτηση Ηλιάδη συνδέεται με την υπόγεια κόντρα που έχει ξεσπάσει στην Κύπρο μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών, όσον αφορά την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης EFSF. Ο κ. Ηλιάδης παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενος αδυναμία εκτέλεσης των καθηκόντων του λόγω της «έλλειψης συστράτευσης». Εκτός από τον διορισμό του κ. Κυπρή, το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε την παραμονή του Γιάννη Πεχλιβανίδη στη θέση του πρώτου αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.

Ο κ. Κυπρή σπούδασε οικονομικά με υποτροφία στο London School of Economics και στη συνέχεια απέκτησε τον τίτλο του chartered accountant. Το 1980 προσελήφθη από το Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου και κατείχε σειρά ανώτερων διευθυντικών θέσεων.

Από την άλλη, η Λαϊκή Τράπεζα ανακοίνωσε τον διορισμό δύο νέων μελών στο ΔΣ της Cyprus Popular Bank, κατόπιν υπόδειξης του υπουργού Οικονομικών, με τη σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Τράπεζας και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Πρόκειται για τους Νίκο Χατζηνικολάου και Πανίκο Πουντζιουρή, οι οποίοι διορίστηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία ως μέλη του ΔΣ.

Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης τον διορισμό της Ζακελίνας Λοϊζίδου-Λάμπερτ ως νέου γραμματέα της, σε αντικατάσταση του Στέλιου Χατζηιωσήφ, στον οποίο εκφράζει θερμές ευχαριστίες για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε επί σειράν ετών στο ΔΣ της τράπεζας.