«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για τη βελτίωση των όρων του προγράμματος στήριξης, δηλαδή της δανειακής σύμβασης, τώρα που έχουμε ήδη ένα πολύ σημαντικό κεκτημένο. Στόχος, λοιπόν, είναι η αναθεώρηση των δυσμενών όρων, όπως έχουμε πει κατ’ επανάληψη. Αφετηρία της αναθεώρησης είναι η παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής και από αυτό ξεκινάμε όλες μας τις επαφές και όλες μας τις συζητήσεις» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ρωτήθηκε επίμονα για το πότε θα τεθεί το αίτημα για την επιμήκυνση και απάντησε ότι αυτό «έχει ήδη τεθεί και θα τεθεί σε όλα τα επίπεδα».

Επίσης, ερωτηθείς για τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος μετείχε σε μέρος της σύσκεψης, είπε ότι «έχει την ικανότητα και την εμπειρία να εφαρμόσει την κυβερνητική πολιτική, όπως ακριβώς την έχουμε συμφωνήσει οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί».

Το αίτημα να λαμβάνονται πρώτα οι αποφάσεις για τη δανειακή σύμβαση σε επίπεδο των τριών πολιτικών αρχηγών και εν συνεχεία αυτές να εκτελούνται από τον υπουργό Οικονομικών ήταν ένα από τα κομβικά που αναμενόταν να θέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη σύσκεψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης να δοθεί μάχη ώστε να μην υπάρξουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.

Ενεργοποιείται η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης

Την άμεση ενεργοποίηση της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης αποφάσισαν οι τρεις αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση κατά τη συνάντησή τους, όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε άτυπη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους.

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η ομάδα αποτελείται από τέσσερα επίπεδα, των πολιτικών αρχηγών, των εμπλεκόμενων υπουργών, των θεσμικών εκπροσώπων της χώρας εντός και εκτός Ελλάδας και μια σειρά προσώπων που στο παρελθόν έχουν διαχειριστεί επιστημονικά ή διοικητικά θέματα, ο κατάλογος για τους οποίους θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η πρόσκληση προς τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης και πρωτίστως του ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι πάντα ανοικτή.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για «απόλυτη συμφωνία» μεταξύ των τριών αρχηγών και για «πολύ ωραία» συζήτηση που πραγματοποιήθηκε «σε απόλυτη αρμονία», συμπληρώνοντας ότι «οι οδηγίες που δώσαμε ήταν στέρεες και σαφείς».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι επαναβεβαιώθηκε η προγραμματική σύγκλιση και πως ο στόχος που θέτει η κυβέρνηση είναι η αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης και η επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, «γιατί όλα τα μέτρα πρέπει να υπάρχουν σε ένα πλαίσιο».

Υπογράμμισε δε ότι έως το Eurogroup της 20ης Ιουλίου και την επάνοδο της τρόικας στις 24 του ίδιου μήνα, η κυβέρνηση θα έχει το χρόνο να δει μια σειρά θεμάτων και να επιδιώξει τη διαμόρφωση ενός συνολικού επικαιροποιημένου μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής.

Ως προς αυτό, είπε ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση των τριών αρχηγών, την επόμενη εβδομάδα, όπου θα εξεταστούν οι σχετικές εισηγήσεις των υπουργείων.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, «ο οποίος έχει επιστρατευτεί να κάνει μια δουλειά και νομίζω έχει τις δυνατότητες, τις εμπειρίες και τις γνώσεις να την κάνει πολύ καλά», είπε στη συνάντηση στους αρχηγούς ότι στην τοποθέτησή του στο Eurogroup αναφέρθηκε στην ανάγκη της επιμήκυνσης.

«Αν επισήμως δεν ετέθη ή θα τεθεί στις 20 ή στις 24 Ιουλίου, η αλήθεια είναι ότι πρέπει να τεθεί με τον πιο αποτελεσματικό και επίσημο τρόπο», τόνισε ο κ. Βενιζέλος για να υπογραμμίσει ότι ορισμένες αποφάσεις λαμβάνονται σε υψηλό πολιτικό επίπεδο.

Ακόμη, τόνισε ότι το κύριο βάρος της διαπραγμάτευσης το σηκώνει ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση που παίρνουν ουσιώδεις πολιτικές αποφάσεις.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανείς στην Ευρώπη που να μην αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να γίνει παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, ότι η ύφεση έχει ξεπεράσει την πρόβλεψη και ότι πρέπει να στηριχτεί η πραγματική οικονομία και να πέσει ρευστότητα στην αγορά.

«Θα οργανώσουμε όλες τις αναγκαίες πολιτικο-διπλωματικές πρωτοβουλίες», τόνισε.

Ερωτηθείς για το λόγο που έκανε την πρωινή του δήλωση, ανέφερε ότι ένιωσε την υποχρέωση να τοποθετηθεί απέναντι σε ένα μπαράζ δημοσιευμάτων και σχολίων που, όπως είπε, προέκυψε για το ποια είναι η γραμμή της χώρας. «Το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι έρμαιο πληροφοριών και παραπληροφοριών και ουρά των εξελίξεων», τόνισε.

Ακόμη, είπε ότι οι τρεις αρχηγοί συζήτησαν διεξοδικά για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν όλα τα μέτρα, ενώ ανέφερε ότι δεν έγινε ειδικότερη συζήτηση για το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Ο κ. Βενιζέλος, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η βιωσιμότητα της κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλη και πρέπει να εξαντλήσει τη θητεία της.

Κουβέλης: Η αναδιαπραγμάτευση θα γίνει

Νωρίτερα, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι η προγραμματική σύγκλιση των τριών κομμάτων «παραμένει στο ακέραιο. Με αυτήν πορευόμαστε».

Παράλληλα, άφησε αιχμές εναντίον όσων «ανακάλυψαν όψιμα την επαναδιαπραγμάτευση» ζητώντας να εγκαταλείψουν την τακτική τους γιατί υπονομεύει τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας.

Ο κ. Κουβέλης διευκρίνισε ότι οι αιχμές του για όσους «όψιμα ανακάλυψαν την αναδιαπραγμάτευση» δεν αφορούν όσους στηρίζουν την κυβέρνηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι βολές στρέφονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η αναδιαπραγμάτευση θα γίνει» τόνισε ο κ. Κουβέλης, συμπληρώνοντας ότι «θα είναι μια σκληρή, επίμονη και επίπονη διαδικασία». «Ο τόπος πρέπει να ζήσει, η κοινωνία πρέπει να σηκωθεί όρθια και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πορευθεί χωρίς ταλαντεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση» πρόσθεσε.

Νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου προανήγγειλε νέα συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, «στην οποία θα εξειδικευτούν οι ενέργειες για να επανέλθει σε τροχιά το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας».

Ο κ. Κεδίκογλου ρωτήθηκε επίσης για το πότε θα τεθεί επισήμως το αίτημα για επιμήκυνση, αλλά και εκείνος δεν έδωσε απάντηση. «Ο κοινος στόχος της επαναδιαπραγμάτευσης θα επιτευχθεί», είπε.

Ειδικότερα, ο κ. Κεδίκογλου δήλωσε:

«Η ενημέρωση του Πρωθυπουργού και των δύο πολιτικών αρχηγών από τον υπουργό οικονομικών για τα αποτελέσματα του Εurogroup επικεντρώθηκε στις βασικές πρωτοβουλίες και προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρξουν για να επιτευχθεί ο κοινός στόχος της επαναδιαπραγμάτευσης.

» Παράλληλα, υπογραμμίστηκε η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει με αποφασιστικότητα πάνω στους άξονες της προγραμματικής σύγκλισης. Μετά την ενημέρωση συζητήθηκαν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από ελληνικής πλευράς για να προχωρήσει ή να επανέλθει σε τροχιά το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

» Ο Πρωθυπουργός ζήτησε να γίνει νέα συνάντηση την επόμενη βδομάδα, στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, για να εξειδικευθούν ακόμη περισσότερο οι ενέργειες αυτές».

Σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ

«Η σημερινή συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών πραγματοποιείται υπό τη σκιά των νέων μέτρων 3 δις που θα πρέπει άμεσα να αποφασίσει η κυβέρνηση. Λίγες μόνο μέρες μετά τις εκλογές, ζούμε ξανά το ίδιο σκηνικό που εκτυλίχτηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια, το μαρτύριο της σταγόνας, όπου τους εκβιασμούς για μη καταβολή των δόσεων, διαδέχονται κάθε φορά νέα μνημονιακά μέτρα, τα οποία εκτροχιάζουν την οικονομία και χαντακώνουν την κοινωνία», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Αποδεικνύεται περίτρανα ότι τα περί διαπραγμάτευσης του μνημονίου ήταν άλλο ένα συνειδητό ψέμα, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της προεκλογικής προπαγάνδας των κομμάτων. Τα τρία κόμματα της κυβέρνησης δεν σέβονται την εντολή του ελληνικού λαού για αλλαγή της εφαρμοζόμενης πολιτικής, ακολουθώντας πιστά τον αδιέξοδο και καταστροφικό δρόμο των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.