Ενα peep show (αν θέλετε, μάτι από την κλειδαρότρυπα) έχει στηθεί στο μέσον της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου, όπου απόψε ανοίγει μεγάλη έκθεση με έργα του αναγεννησιακού Τιτσιάνο.

Ο καλλιτέχνης Μαρκ Βάλινγκερ που έχει τιμηθεί με βραβείο Τέρνερ (τα Οσκαρ των εικαστικών) σκέφτηκε να φτιάξει ένα «περιβάλλον» στο οποίο οι θεατές θα κρυφοκοιτάζουν – ή κατασκοπεύουν – γυμνές γυναίκες (όλες ακούνε στο όνομα Νταϊάνα) στον ιδιωτικό χώρο ενός μπάνιου.

Το έργο του «Nταϊάνα» είναι εμπνευσμένο από τρεις πίνακες του Τιτσιάνο με θέμα τη – γυμνή – θεά Αρτέμιδα (Νταϊάνα είναι η ρωμαϊκή ονομασία της) στην καρδιά της έκθεσης και τον 16ο αιώνα κοσμούσαν τα ανάκτορα του βασιλιά της Ισπανίας Φιλίππου ΙΙ αλλά θεωρούνταν τόσο τολμηροί ώστε τα κάλυπταν με μια κουρτίνα όταν περίμεναν επισκέψεις γένους θηλυκού.

Τα έργα εικονίζουν σκηνές από την ελληνική μυθολογία στις οποίες ο κυνηγός Ακταίων έπεσε πάνω στη γυμνή θεά του κυνηγιού Αρτέμιδα την ώρα που μπανιαριζόταν στο ποτάμι και εκείνη τον έκανε ελάφι για να τον κατασπαράξουν τα ίδια του τα σκυλιά.

Ο Βάλινγκερ είναι ένας από τους καλλιτέχνες, χορογράφους και ποιητές στους οποίους ανέθεσε η Εθνική Πινακοθήκη της Αγγλίας να δημιουργήσουν νέα έργα βασισμένα στην πολύφερνη έκθεση του Τιτσιάνο.

Οι επισκέπτες που θέλουν να δουν τις γυμνές Αρτέμιδες του Βάλινγκερ (έξι στον αριθμό) πρέπει να τις κατασκοπεύσουν μέσα από τρύπες, κουρτίνες και από την κλειδαρότρυπα. Οι κοπέλες «εμφανίζονται» και γυμνώνονται σε βάρδιες ανά δίωρο.