Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα υλοποιήσει την πρόβλεψη του Μνημονίου για εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο 80% του αντίστοιχου φόρου που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης με στόχο να περιορίσει το «κίνητρο» λαθρεμπορίας καυσίμων. Αυτό σημαίνει ότι στις 15 Οκτωβρίου η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κάνει άλμα 40% σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο και με τα σημερινά δεδομένα τιμών θα διαμορφωθεί σε 1,40 ευρώ το λίτρο. Το κόστος θέρμανσης με πετρέλαιο θα γίνει αυτόματα απαγορευτικό για εκατομμύρια νοικοκυριά.
Για να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει το ενδεχόμενο να πιστωθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ τον Οκτώβριο επίδομα θέρμανσης το ύψος του οποίου θα προκύπτει με βάση έναν συνδυασμό κοινωνικών και γεωγραφικών κριτηρίων σε συνάρτηση με τις θερμοκρασίες που επικρατούν ανά τη χώρα.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς επανέφερε χθες στο προσκήνιο την πρόταση που έχει υποβάλει στη Νέα Δημοκρατία εδώ και ενάμιση χρόνο. Σύμφωνα με αυτή την πρόταση, την οποία εξετάζει πλέον η κυβέρνηση, προβλέπεται η δημιουργία τριών γεωγραφικών ζωνών με κριτήριο τη μέση θερμοκρασία που επικρατεί τους χειμερινούς μήνες την τελευταία δεκαετία. Η επόμενη διάκριση θα είναι υψομετρική ενώ θα υπολογίζονται και ειδικά κριτήρια για ανέργους, πολυτέκνους, μονογονεϊκές οικογένειες και άτομα με ειδικές ανάγκες.
Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. Με βάση αυτούς τους παράγοντες θα προκύπτει το ύψος του επιδόματος, το οποίο θα πολλαπλασιάζεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας και τα τετραγωνικά της πρώτης κατοικίας που απαιτούνται για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών. Η παράμετρος των τετραγωνικών θα τεθεί προκειμένου να μην προκύψουν μεγάλα επιδόματα για φορολογουμένους οι οποίοι έχουν πολύ μεγάλα σπίτια. Προκρίνεται συγκεκριμένα ο υπολογισμός 35 τετραγωνικών μέτρων ανά άτομο, ενώ δεδομένο είναι ότι το επίδομα θα αφορά μόνο την πρώτη κατοικία.
Το επίδομα στη συνέχεια θα πιστώνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ κάθε Οκτώβριο ώστε τα νοικοκυριά που έχουν ανάγκη να το έχουν ήδη προεισπράξει όταν έρθει η ώρα να εφοδιαστούν με πετρέλαιο θέρμανσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ως τις 15 Απριλίου, οπότε έπαψε να ισχύει ο μειωμένος ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο ΕΦΚ ήταν 60 ευρώ το χιλιόλιτρο έναντι 412 ευρώ φόρου που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης. Η εξίσωση των δύο φόρων θα γίνει στο 80% του ΕΦΚ που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης, γεγονός που σημαίνει άλμα φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης από τα 60 ευρώ στα 329 ευρώ το χιλιόλιτρο. Πρακτικά τον Οκτώβριο το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται στα 1,40 ευρώ το λίτρο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από