Τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου παρουσίασαν τα άμεσα και έμμεσα μέτρα που προτίθεται το καθένα να υλοποιήσει στον τομέα του με στόχο την έξοδο από την κρίση και τη χάραξη αναπτυξιακής πορείας.

Μεταξύ των εξαγγελιών, περιλαμβάνονται αυτές του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνη Μανιτάκη ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά και εκείνες του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη εκσυγχρονισμού και επιτάχυνσης του ρυθμού απονομής της δικαιοσύνης.

Η πάταξη της εγκληματικότητας, στην οποία η συμμετοχή των αλλοδαπών είναι μεγάλη όπως είπε ο υπουργός Νίκος Δένδιας, αποτελεί βασική προτεραιότητα για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Στο μέτωπο της Παιδείας, ξεκαθαρίστηκε ότι ο νόμος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα εφαρμοστεί με κάποιες τροποποιήσεις, αλλά το νέο εξεταστικό σύστημα μετατίθεται για το 2017.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας στον τομέα της ενέργειας, νέοι διαγωνισμοί για έρευνες υδρογονανθράκων και περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συγκαταλέγονται στις προτεραιότητες του νέου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευάγγελου Λιβιεράτου.

Στον κρίσιμο τομέα της Υγείας, αναμένεται να προχωρήσει η υλοποίηση μέτρων που είχαν δρομολογηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις προς την κατεύθυνση του περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, μέτρα για την εξομάλυνση της αγοράς εργασίας και μείωση του χρόνου αναμονής για την απονομή των συντάξεων εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Κάλεσμα σε συστράτευση προς όλους τους θεσμικούς φορείς της ναυτικής οικογένειας απηύθυνε ο υπουργός Ναυτιλίας Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, επισημαίνοντας ότι η «η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει την κατάλληλη διοικητική δομή για τη ναυτιλία». Η διασφάλιση των ανοιχτών μουσείων με ωράρια λειτουργίας που θα διευκολύνουν την επισκεψιμότητα όπως και των αρχαιολογικών χώρων είναι η βασική προτεραιότητα του υπουργείου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστα Τζαβάρα.