Η Ισπανία, η Κύπρος και η προεδρία του Eurogroup θα είναι, μαζί με την Ελλάδα, τα καυτά θέματα που θα συζητηθούν στο σημερινό Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν το Eurogroup θα μπορέσει να αποφασίσει σήμερα για την παροχή βοήθειας στην Ισπανία.

Οπως ανέφερε εξάλλου ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο επόμενο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στις 20 Ιουλίου.

Ο Μοσκοβισί όμως πιέζει να υιοθετηθούν άμεσα οι αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής παρά τις αντιδράσεις που έχουν εκδηλώσει Φινλανδία και Ολλανδία.

Είναι ενδεικτικό ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε δηλώσεις του στην ισπανική εφημερίδα «El Pais» δημιούργησε ανησυχία λέγοντας ότι είναι απίθανο η ΕΕ να ολοκληρώσει εφέτος το σχέδιο για κεντρική επιτήρηση των τραπεζών.

Επίσης, θα συζητηθεί η παροχή βοήθειας στην Κύπρο, αλλά και το θέμα της ηγεσίας του Eurogroup αφού η θητεία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ λήγει αυτόν τον μήνα.

Ο Μοσκοβισί ζητεί παράταση της θητείας του Γιούνκερ «για ένα (εύλογο) διάστημα», ώστε να προετοιμαστεί μια πιο «διαρκής» λύση. Σύμφωνα με το «Σπίγκελ», μια συμβιβαστική λύση θα ήταν να τοποθετηθεί ως επικεφαλής του Eurogroup ο Μοσκοβισί και στη συνέχεια ο Σόιμπλε. Ο Μοσκοβισί όμως πήρε αποστάσεις λέγοντας ότι δεν γνωρίζει από πού προήλθε ο «θόρυβος» αυτός.

ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ. «Τεράστιες πιέσεις» δέχεται η οικονομία της Κίνας από την κρίση, προειδοποιεί ο κινέζος Πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο. Λίγες μόνο ημέρες μετά την απόφαση-έκπληξη της κεντρικής τράπεζας της χώρας να μειώσει τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να τονωθεί η ανάπτυξη, ο Γουέν προειδοποιεί ότι οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο δημιουργούν κινδύνους για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμου.