Είναι δυνατόν να κηρύξει στάση πληρωμών μια χώρα με δημόσιο χρέος που φέτος προβλέπεται (από το ΔΝΤ) να αγγίξει το 230%; Ασφαλέστατα. Αν όμως η χώρα αυτή είναι η Ιαπωνία; Τότε η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί τόσο αβίαστα. Και όμως, η δεύτερη οικονομία του πλανήτη βρίσκεται στην κατάσταση που βρισκόταν το περυσινό καλοκαίρι η… πρώτη. Πέρυσι το αμερικανικό Κογκρέσο αρνούνταν να εγκρίνει τον προϋπολογισμό απειλώντας την κυβέρνηση Ομπάμα με οικονομική ασφυξία. Φέτος ιάπωνες κυβερνητικοί βουλευτές αρνούνται να εγκρίνουν τον ιαπωνικό προϋπολογισμό.

Πέτρα του σκανδάλου είναι ο διπλασιασμός του συντελεστή ΦΠΑ από το 5% στο 10% από το 2015. Η ρύθμιση εγκρίθηκε από την ιαπωνική Κάτω Βουλή χάρη σε ψήφους της αντιπολίτευσης, αφού 40 βουλευτές του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος την καταψήφισαν. Οι βουλευτές αυτοί αρνούνται τώρα να εγκρίνουν την έκδοση ομολόγων (ο νέος δανεισμός θα είναι ως επί το πλείστον εσωτερικός, άρα δεν θα αυξήσει το χρέος) που απαιτείται για την χρηματοδότηση του 49% του προϋπολογισμού – ρεκόρ των 885 δισ. ευρώ που εισηγείται η κυβέρνηση για το οικονομικό έτος 2012-2013.

Ο Πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα είπε ότι αν δεν εγκριθεί ο δανεισμός, η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να καταβάλει μισθούς και συντάξεις τον Οκτώβριο. Αδιέξοδο στο Τόκιο, που ίσως οδεύει προς εκλογές. Ανησυχία και στην Ουάσιγκτον. Διότι δεν του έφτανε του Ομπάμα η απειλή κατάρρευσης της Ευρώπης λίγο προτού διεκδικήσει την επανεκλογή του τον Νοέμβριο, τώρα έχει και την απειλή κατάρρευσης της Ιαπωνίας.