Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αφήνει την πόρτα ανοικτή για νέες μειώσεις επιτοκίων. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ο οποίος μίλησε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και του επικεφαλής οικονομολόγου της τράπεζας Πέτερ Πράετ. Ο τελευταίος μάλιστα χαρακτήρισε τη σημερινή κρίση που περνά η ευρωζώνη ως μεγαλύτερη ακόμη και από αυτή που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.
Οπως είπε ο Μάριο Ντράγκι, οι αποφάσεις για οποιαδήποτε αλλαγή στη νομισματική πολιτική θα εξαρτηθούν από τα οικονομικά στοιχεία στην ευρωζώνη. Προειδοποίησε μάλιστα ότι τα αυστηρά μέτρα λιτότητας δημιουργούν τον κίνδυνο για «κοινωνικές εντάσεις» στη ζώνη του ευρώ.
«Θα πρέπει να εξετάσουμε ποια είναι η κατάσταση, να δούμε τα στοιχεία και τις εξελίξεις και έπειτα να αποφασίσουμε εμείς στο διοικητικό συμβούλιο (της ΕΚΤ) για το τι θα κάνουμε στη συνέχεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο «Σούπερ Μάριο» - όπως είναι επίσης γνωστός ο πρόεδρος της τράπεζας - όταν ρωτήθηκε εάν η ΕΚΤ θα συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια.
Η ΕΚΤ έχει ήδη μειώσει από την προηγούμενη εβδομάδα τα επιτόκια δανεισμού σε ευρώ από 1% σε 0,75%, με αποτέλεσμα αυτά να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά. Επίσης, η ΕΚΤ μηδένισε το επιτόκιο με το οποίο δέχεται καταθέσεις από τις άλλες τράπεζες σε μια προσπάθεια να αναγκάσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διοχετεύσουν τη ρευστότητά τους στην ανοικτή αγορά. Επίσης με τον τρόπο αυτό η ΕΚΤ πιέζει περισσότερο τις τράπεζες να δανείζουν χρήματα η μια στην άλλη κάτι που σήμερα γίνεται σε όλο και χαμηλότερους ρυθμούς.
Ακόμη πιο αποκαλυπτικός ήταν σε δηλώσεις του από τη Λισαβώνα ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Πέτερ Πράετ. «Δεν υπάρχουν ταμπού» στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής είπε, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.
Ο Πράετ, που μίλησε πριν αρχίσει το Eurogroup στις Βρυξέλλες, προειδοποίησε επίσης τους ευρωπαίους ηγέτες ότι η τρέχουσα κρίση είναι μεγαλύτερη από αυτή του 2008 όταν η κατάρρευση σοκ της Lehman Brothers είχε γονατίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από