Για το λόγο αυτό απηύθυνε έκκληση να εφαρμοστούν «γρήγορα» οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 28ης-29ης Ιουνίου για την επίλυση της κρίσης.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ της Eξ-αν-Προβάνς, ο Ιταλός πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στις 28 και 29 Ιουνίου από τους ηγέτες της Ευρωζώνης θα γίνουν γρήγορα πράξη από το Eurogroup, το οποίο συνέρχεται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου στις 20 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον Μόντι, η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού οφείλεται κυρίως σε «ανάρμοστες δηλώσεις πολιτικών, βορείων χωρών μελών, που στόχο έχουν ή σε κάθε περίπτωση οδηγούν στη μείωση της αξιοπιστίας όσων το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα».

Ο Μάριο Μόντι εξέφρασε τη λύπη του για το ότι «μπορεί κανείς να καταστρέφει μονομερώς ότι χτίζεται από κοινού».

Την Κυριακή ο Ιταλός πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Γάλλο πρωθυπουργό Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος σε δηλώσεις του υποστήριξε πως οι απόψεις τους «συγκλίνουν», ενώ αρνήθηκε ότι υπάρχει οποιαδήποτε υποβάθμιση στις γαλλο-γερμανικές σχέσεις.

Χωρίς να αποκαλύψει το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον Μάριο Μόντι, ο Γάλλος υπουργός τόνισε: «Οι θέσεις μας συγκλίνουν πολύ, έχουμε σχέσεις εμπιστοσύνης που τείνουν προς την ίδια κατεύθυνση».

Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η γαλλο-γερμανική φιλία παραμένει θεμελιώδης.