Εμφαση στις άμεσες αποκρατικοποιήσεις προκειμένου «να φέρουν επενδύσεις» έδωσε χθες από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης μέρους του Μνημονίου, χωρίς αλλαγή των στόχων – «αλλά για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι».

Μιλώντας για 38 λεπτά – παρά τις φήμες που ήθελαν λόγω της γνωστής του ασθένειας ο χρόνος της ομιλίας του να μην ξεπεράσει τα 20 λεπτά -, ο Αντ. Σαμαράς χάραξε σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, την οποία μάλιστα έσπευσε να χαρακτηρίσει ως «κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης και εθνικής ευθύνης που την πετύχαμε με εντολή του ελληνικού λαού» ενώ χαιρέτισε την αποφασιστικότητα – όπως είπε – και το θάρρος των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Ο Πρωθυπουργός, χειροκροτούμενος τέσσερις φορές από τους βουλευτές του κόμματός του, επανέλαβε σε διάφορα σημεία της τοποθέτησής του ότι «η νέα κυβέρνηση έχει χρονικό ορίζοντα τετραετίας», τόνισε πως «οφείλει να πει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό και σημείωσε ότι στόχος της «δεν είναι μόνο κάποιες μεταρρυθμίσεις που αναμφίβολα πρέπει να εφαρμόσουμε, ούτε κάποιοι δημοσιονομικοί στόχοι που πρέπει να πιάσουμε, αλλά πέρα από τους γκρίζους αριθμούς και τους απρόσωπους δείκτες είναι και οι άνθρωποι και η κοινωνία».

«Δεν μπορούν έλληνες πολίτες που μέχρι χθες είχαν σπιτικό να είναι σήμερα άστεγοι για λόγους που δεν ευθύνονται οι ίδιοι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε «δεν μπορεί να τρέφονται από συσσίτια, να κοιμούνται στους δρόμος ή να αναζητούν τροφή σε κάδους απορριμμάτων, να πολλαπλασιάζονται οι αυτοκτονίες πολιτών μας που δεν αντέχουν την απότομη κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου και της αξιοπρέπειάς τους».

Ο Αντώνης Σαμαράς, εκτός των αποκρατικοποιήσεων σε σημαντικούς τομείς του δημόσιου τομέα – ΔΕΗ, ΟΣΕ, λιμάνια, αεροδρόμια – που, όπως είπε, θα γίνουν με προσεκτικά βήματα ώστε «να μην αντιμετωπισθούν ταμειακά για την κάλυψη του ελλείμματος αλλά αναπτυξιακά προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας», αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε μέτρα που η κυβέρνηση προτίθεται άμεσα να λάβει ώστε να επιστρέψουν οι καταθέσεις Ελλήνων που διέφυγαν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό.

Και ενώ ξεκαθάρισε ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή δεν θα αφορά τις περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, πολιτικούς, καθώς και πρόσωπα που άσκησαν δημόσια εξουσία από θέσεις ευθύνης, σημείωσε: «Οσοι δεν δήλωσαν έσοδα που αποδεικνύονται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία να τα δηλώσουν και να φορολογηθούν. Οσοι δεν το κάνουν θα έχουν κυρώσεις. Και όσοι απλώς απέσυραν καταθέσεις που αποκτήθηκαν από δηλωθέντα εισοδήματα στο παρελθόν θα μπορέσουν να τις επιστρέψουν χωρίς κανένα πρόβλημα».

Ο κ. Σαμαράς δεσμεύθηκε ακόμη ότι μέσα σε έναν με ενάμιση χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του συμψηφισμού από και προς το Δημόσιο, ότι θα επανορθωθούν μέτρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και άλλες ακραίες αδικίες, τόνισε ότι «επείγει η τακτοποίηση των αλλεπάλληλων φορολογικών επιβαρύνσεων που έρχονται φέτος σε περισσότερες δόσεις και η επέκταση του επιδόματος ανεργίας για μία ακόμη χρονιά καθώς και η χορήγησή του σε αυτοαπασχολούμενους».