Ενα βραχιολάκι υπέρ της Συριακής Επανάστασης δίνει στον Φρανσουά Ολάντ μέλος της συριακής αντιπολίτευσης, στο Παρίσι. «Η πτώση του καθεστώτος Ασαντ είναι αναπόφευκτη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας ανοίγοντας τη διάσκεψη των Φίλων της Συρίας, που πραγματοποιήθηκε χθες στη γαλλική πρωτεύουσα στον απόηχο της ηχηρής λιποταξίας του σύρου ταξίαρχου και άλλοτε προσωπικού φίλου τού Μπασάρ αλ Ασαντ, Μανάφ Τλας.

Ο σουνίτης Τλας, διοικητής ταξιαρχίας της Δημοκρατικής Φρουράς, είναι ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος που έχει εγκαταλείψει μέχρι σήμερα τον σύρο Πρόεδρο• απόδειξη, τόσο για το Παρίσι όσο και για την Ουάσιγκτον, πως ο στενός κύκλος του καταρρέει.

Θέλοντας να εντείνουν την πίεση στη Δαμασκό, ΗΠΑ και σύμμαχοι ζήτησαν νέες, ακόμα αυστηρότερες κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καλώντας παράλληλα τη συριακή αντιπολίτευση να ενωθεί.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και για τις δύο μεγάλες απούσες της διάσκεψης, τη Ρωσία και την Κίνα, κατηγορώντας τες πως «εμποδίζουν την επίτευξη προόδου» στη Συρία και καλώντας τις 100 συμμετέχουσες χώρες να τους καταστήσουν «άμεσα και κατεπειγόντως» σαφές πως «θα πληρώσουν ένα τίμημα» για τη στάση τους.