Ολο και περισσότερα παιδιά πέφτουν θύματα σωματικής, σεξουαλικής και ψυχολογικής βίας ενώ παράλληλα αυξάνονται οι περιπτώσεις παραμέλησης ανηλίκων. Αιτία; Η οικονομική κρίση, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος Του Χαμόγελου του Παιδιού Κώστας Γιαννόπουλος.

Οι αριθμοί περιγράφουν την κατάσταση με τον πιο γλαφυρό τρόπο αφού οι κλήσεις που έλαβε η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για παιδιά SOS 1056, το πρώτο εξάμηνο του 2012 έφτασαν τις 33.232. Η αύξηση αγγίζει το 44% αφού το ίδιο διάστημα πέρυσι ήταν 18.601. Εντυπωσιακό είναι ότι οι κλήσεις για αιτήματα φιλοξενίας παιδιών αυξήθηκαν κατά 60% – πέρυσι το πρώτο εξάμηνο ήταν 1.873 και φέτος έφτασαν τις 4.755. Οι υπόλοιπες κλήσεις αφορούσαν περιστατικά υγείας παιδιών σε κίνδυνο, οικογένειες με κοινωνικά ή οικονομικά προβλήματα.

Δύο νέα σπίτια. Κόντρα στη ζοφερότητα των αριθμών έρχεται η δημιουργία δύο νέων σπιτιών μέσα στα οποία η οργάνωση θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στέγη και φροντίδα σε 60 παιδιά. Το ένα βρίσκεται στο Αίγιο και μπορεί να δεχθεί 40 παιδιά που κινδυνεύουν και το άλλο στο Αγρίνιο, με χωρητικότητα 20 παιδιών. Τα δύο αυτά σπίτια όχι μόνο αυξάνουν τον αριθμό των χώρων φιλοξενίας αλλά διευρύνουν και τη δυνατότητα φροντίδας όλο και περισσότερων παιδιών που κινδυνεύουν.

«Αυτά τα παιδιά έχουν ονόματα, όνειρα και ελπίδες και για να συνεχίσουν να τα έχουν πρέπει να υπάρχουν τέτοιοι χώροι» επισήμανε ο 19χρονος Αλέξανδρος, ο οποίος ζει σε ένα από τα σπίτια του Χαμόγελου και ετοιμάζεται να δώσει τον επόμενο χρόνο Πανελλαδικές Εξετάσεις. Η 18χρονη Ελλη, η οποία φιλοξενείται στους ξενώνες του Οργανισμού, είπε ότι μόνο με τη φροντίδα και την αγάπη των ανθρώπων του Χαμόγελου μπορεί ένα παιδί να κάνει μια καινούργια αρχή στη ζωή του. Η Ελλη και ο Αλέξανδρος κατάφεραν να βρουν τον δρόμο τους, όχι όμως και τα 1.278 παιδιά που τα τελευταία δέκα χρόνια Το Χαμόγελο του Παιδιού αρνήθηκε τη φιλοξενία λόγω έλλειψης χώρων.

Τον τελευταίο χρόνο τα παιδιά που δεν μπόρεσαν να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο ήταν 231.