Η ισπανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέα μέτρα λιτότητας. Ο Μάριο Μόντι συνεχίζει να καταρτίζει κατάλογο περικοπών. Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες νέους φόρους. Κύμα λιτότητας φαίνεται να σαρώνει την Ευρώπη. Η δικαίωση της Μέρκελ; Η μήπως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι;

Ο Φρανσουά Ολάντ είχε υποσχεθεί ότι θα έκανε τη ρήξη. Και ο Πρωθυπουργός του, ο Ζαν-Μαρκ Ερό, επανέλαβε προχθές στις προγραμματικές του δηλώσεις ότι απορρίπτει τη λιτότητα. Πράγματι, τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η γαλλική κυβέρνηση προκειμένου να μειωθεί φέτος το έλλειμμα στο 4,5% του ΑΕΠ (έναντι 5,2% το 2011) πλήττουν κυρίως τους πλουσίους και τις μεγάλες εταιρείες. «Το 2012 και το 2013 η προσπάθεια που θα τους ζητηθεί θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ. Από τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ των νέων φόρων, τα 1,1 δισεκατομμύρια θα συγκεντρωθούν από την εφάπαξ φορολόγηση των μεγάλων τραπεζών και ενεργειακών ομίλων. Αλλα 2,3 δισεκατομμύρια θα προέλθουν από γάλλους πολίτες που έχουν καθαρή περιουσία άνω του 1,3 εκατομμυρίου ευρώ (ο αριθμός τους υπολογίζεται σε 300.000). Οι κοινωνικές δαπάνες, που είναι οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη σε σχέση με το ΑΕΠ μετά τη Δανία, όχι μόνο δεν θα μειωθούν φέτος, αλλά θα αυξηθούν ελαφρώς, φτάνοντας το 56,2% του ΑΕΠ. Στη συνέχεια θα αρχίσουν να μειώνονται για να φτάσουν το 2017 το 53,4%. Από την 1η Αυγούστου, τέλος, ο φόρος στις χρηματιστηριακές συναλλαγές θα αυξηθεί από 0,1% σε 0,2%.

«Η λιτότητα θα εφαρμοστεί μόνο σε μας, τα μέλη της κυβέρνησης, που πρέπει να διαχειριστούμε με αυστηρότητα τους δημόσιους πόρους» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Βαλό Μπελκασέμ, βεβαιώνοντας ότι ο συνολικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα παραμείνει σταθερός – αν και θα υπάρξουν ανακατατάξεις ώστε να ενισχυθούν η αστυνομία, η δικαιοσύνη και η εκπαίδευση. Στην «κοινωνική συνδιάσκεψη» της επόμενης εβδομάδας όμως θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να παγώσουν οι μισθοί.

Η ισπανική κυβέρνηση, πάλι, δεν κάνει τέτοιες διακρίσεις (διόλου περίεργο: στο Παρίσι κυβερνούν σοσιαλιστές, ενώ στη Μαδρίτη κεντροδεξιοί). Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του πρακτορείου Ρόιτερ, η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ολοκληρώνει την επεξεργασία ενός προγράμματος περικοπής των δαπανών και αύξησης των φόρων που φτάνει τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό ενδέχεται να περιλαμβάνει αύξηση του ΦΠΑ, έναν νέο φόρο στην ενέργεια, μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος, μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση των διοδίων και δραστική μείωση των δαπανών των υπουργείων.

«Η ιδέα είναι να μειωθεί το κόστος του δημόσιου τομέα, να παγώσουν οι συντάξεις, να περικοπούν τα επιδόματα ανεργίας» είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο πηγή που πρόσκειται στην κυβέρνηση. Ο στόχος είναι να πειστούν οι Βρυξέλλες να παραχωρήσουν στην κυβέρνηση έναν επιπλέον χρόνο για τη μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ.

Εντονες διεργασίες για την εξοικονόμηση 4,3 δισεκατομμυρίων ευρώ γίνονται και στους κόλπους της ιταλικής κυβέρνησης, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται εντός της εβδομάδας.