Ως υπεύθυνοι των τομέων ελέγχου ορίστηκαν οι εξής:

– Επί των θεμάτων Οικονομίας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος,

– επί των θεμάτων Εργασίας ο Δημήτρης Στρατούλης,

– επί των θεμάτων Ανάπτυξης και Υποδομών ο Γιώργος Σταθάκης,

– επί των θεμάτων Υγείας ο Ανδρέας Ξανθός,

– επί των θεμάτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του υπουργείου Εσωτερικών η Σοφία Σακοράφα,

– επί των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής η Ρένα Δούρου,

– επί των θεμάτων Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο Αλέξης Μητρόπουλος,

– επί των θεμάτων Δικαιοσύνης η Ζωή Κωνσταντοπούλου,

– επί των θεμάτων Ναυτιλίας ο Θοδωρής Δρίτσας,

– επί των θεμάτων Παιδείας ο Τάσος Κουράκης και η Θεανώ Φωτίου,

– για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βαγγέλης Αποστόλου,

– επί των θεμάτων Περιβάλλοντος η Ηρώ Διώτη

– για θέματα Ενέργειας ο Θανάσης Πετράκος,

– επί των θεμάτων Τουρισμού ο Μιχάλης Κριτσωτάκης,

– επί των θεμάτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο Δημήτρης Τσουκαλάς

– για εκείνα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης η Λίτσα Αμανατίδου – Πασχαλίδου.

Συγκροτήθηκε, επίσης, Επιτροπή Παρακολούθησης του Μνημονίου και των Νομοθετικών Πρωτοβουλιών που αποτελείται από τους: Αλέξη Μητρόπουλο (επικεφαλής), Δημήτρη Στρατούλη, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Γιάννη Δραγασάκη.

Επιπλέον, οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ ορίστηκε να παρακολουθούν συγκεκριμένους τομείς εργασίας, ως εξής: Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θέματα Οικονομίας και Δικαιοσύνης, ο Δημήτηρης Παπαδημούλης θέματα Εμπορίου, Παραγωγής, Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Τάξης και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής θέματα Κοινωνικών Υποθέσεων.

Επίθεση στην κυβέρνηση

Η τρόικα φτάνει στη χώρα κάνοντας σαφές πως δεν συζητάει κανενός είδους επαναδιαπραγμάτευση, ενθαρρυμένη από την παθητική στάση της συγκυβέρνησης στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι αν συνεχισθεί η μνημονιακή πολιτική, οδηγούμαστε στον όλεθρο.

Στην ανακοίνωση πυο εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖα αναφέρεται: «Εν μέσω δηλώσεων εκ μέρους ευρωπαίων αξιωματούχων καταφθάνει η τρόικα στη χώρα μας κάνοντας σαφές πως δεν συζητάει κανενός είδους επαναδιαπραγμάτευση. Ενθαρρυμένη από την παθητική στάση της συγκυβέρνησης στη τελευταία Σύνοδο Κορυφής, την επιστολή του πρωθυπουργού, αλλά και τις δηλώσεις των λοιπών μνημονιακών εταίρων θέτει ζήτημα περαιτέρω μείωσης των μισθών και προετοιμάζει τους όρους λεηλασίας του δημόσιου πλούτου.

» Ένα είναι βέβαιο, πως αν συνεχιστεί η εφαρμογή του μνημονίου, όχι μόνο θα απομακρυνθεί η χώρα μας από τη ζώνη του ευρώ, αλλά και από την ίδια τη ζωή. Πρόκειται για μια πολιτική αποδειγμένα πλέον άκρως καταστροφική και επικίνδυνη και τυχόν παράτασή της οδηγεί στον όλεθρο.

» Ένα είναι το βασικό χαρακτηριστικό της μέχρι τώρα μνημονιακής συγκυβέρνησης, η σθεναρή αντιπολιτευτική της στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ. Άλλωστε, τα ζητήματα του κυβερνητικού προγράμματος τα έχει ήδη απαντήσει μέσω της απαρέγκλιτης εφαρμογής του Μνημονίου».