Αναφερόμενη στις δράσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο του τουρισμού, η κ. Κεφαλογιάννη σημείωσε ότι στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων θα κατατεθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τόσο μεσοπρόθεσμες, για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος εφέτος, όσο και μακροπρόθεσμες για τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Η υπουργός Τουρισμού καυτηρίασε την απουσία πολιτικής το προηγούμενο διάστημα, σημειώνοντας ότι ο τουρισμός βρίσκεται εφέτος σε πολύ δύσκολη κατάσταση.

Δίνοντας ένα περίγραμμα των δράσεων που θα αναληφθούν, σημείωσε ότι θα υπάρξει άμεσα ενεργοποίηση της επιτροπής κρίσεων, αλλά και θα καταβληθούν προσπάθειες για την ταχύτερη δυνατή λειτουργία της εταιρείας Μάρκετινγκ, προϊόν της συνεργασίας του ΕΟΤ και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Παραμένοντας στις μεσοπρόθεσμες πρωτοβουλίες του νεοσύστατου υπουργείου, η κ. Κεφαλογιάννη ανάφερε ότι θα υπάρξουν και επικοινωνιακές πρωτοβουλίες για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος στις αγορές του εξωτερικού, που ήδη καταγράφεται πρόβλημα με τις κρατήσεις.

Στην παρέμβαση του, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, υπογράμμισε ότι ο τουρισμός είναι το «πετρέλαιο» της Ελλάδας και ζήτησε την ευόδωση συγκεκριμένων μέτρων για την ανάπτυξή του, όπως μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, μείωση του «σπατόσημου» κατά 50%, καθώς και την επίλυση του θέματος της Visa Σέγκεν.

Αναφερόμενος στην εταιρεία Μάρκετιγκ, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ σημείωσε ότι ο προγραμματισμός είναι να «τρέξει» τον Οκτώβριο.

Στην τραγική κατάσταση που βιώνει ο θαλάσσιος τουρισμός την εφετινή περίοδο, στάθηκε, τέλος, ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου Γιώργος Βερνίκος και ζήτησε τη λήψη μέτρων που θα αφορούν την ακτοπλοΐα, η οποία, όπως είπε, είναι στα όρια της κατάρρευσης.