Οι αίθουσες στα δικαστήρια του Πειραιά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των 2.500 δικαστών, δικηγόρων, υπαλλήλων και πολιτών που υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν καθημερινά στους διαδρόμους του Δικαστικού Μεγάρου της πόλης.
Το κεντρικό κτίριο που στεγάζει τον βασικό βραχίονα των υπηρεσιών δεν διαθέτει ούτε καν έξοδο κινδύνου για να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλου έκτακτου περιστατικού.
Αν πάλι ένας δικηγόρος έχει περισσότερες από μία εκκρεμότητες στα δικαστήρια του Πειραιά, για να μπορέσει να διεκπεραιώσει τις υποθέσεις του είναι υποχρεωμένος να... παρελάσει από διαφορετικά σημεία, καθώς οι δικαστικές υπηρεσίες λειτουργούν κατακερματισμένες.
Και όλα αυτά, τα οποία συνδέονται στενά με την ίδια την απονομή της δικαιοσύνης και τον πολυπόθητο στόχο για τον εκσυγχρονισμό και την ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων, εξακολουθούν να συμβαίνουν ενώ υπάρχει σχεδόν έτοιμη λύση για τη μετεγκατάσταση των δικαστηρίων του Πειραιά στις παλιές Καπναποθήκες του Κεράνη.
Αυτόπτης μάρτυρας της τραγικής εικόνας των δικαστηρίων του Πειραιά έγινε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης. Συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Καραγκούνη επισκέφθηκε χώρους, οι οποίοι λόγω της δικηγορικής του ιδιότητας κάθε άλλο παρά άγνωστοι του ήταν.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης άκουσε από τους προϊσταμένους των δικαστηρίων και από δικηγόρους όλα όσα εδώ και χρόνια αποτελούν πάγιο αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.
Επόμενος σταθμός ήταν το κτίριο της παλιάς Καπναποθήκης του Κεράνη, όπου οι Α. Ρουπακιώτης και Κ. Καραγκούνης διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι ότι πρόκειται για σύγχρονες εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη λύση στο πρόβλημα της εγκατάστασης όλων των δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά.
Η επιλογή αυτή, που είχε τεθεί επί τάπητος και επί των ημερών του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, προκρίνεται ως αναγκαία για έναν επιπλέον λόγο: μπορεί να... ελαφρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 1.133.080,68 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στα ετήσια μισθώματα που καταβάλλονται για την ενοικίαση κτιρίων όπου στεγάζονται οι δικαστικές υπηρεσίες.
«Εδώ και τώρα» χρειάζεται να γίνει η κίνηση αυτή, λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά (ΔΣΠ) Στέλιος Μανουσάκης, ο οποίος με επιστολή του στον νέο υπουργό Δικαιοσύνης με ακρίβεια περιγράφει το οικονομικό και χρονικό πλαίσιο.
Ιδανικός προορισμός για τη λειτουργία των δικαστηρίων του Πειραιά θεωρείται από τον κ. Μανουσάκη το κτίριο Κεράνης, το οποίο ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) και αποτελεί «τη μοναδική και συμφέρουσα λύση για το πολύ σοβαρό κτιριακό πρόβλημα των δικαστηρίων του Πειραιά».
«Σήμερα καμία υπηρεσία του Δημοσίου δεν στεγάζεται σε αυτό, ενώ η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών όλων των δικαστηρίων του Πειραιά θα επέφερε κέρδος στον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος επιβαρύνεται με το σημαντικό ποσό των 94.423,39 ευρώ μηνιαίως για ενοίκια», σημειώνει ο πρόεδρος του ΔΣΠ στην επιστολή του προς το υπουργείο.
«Το συγκεκριμένο κτίριο», προσθέτει, «προοριζόταν επί υπουργίας Κώστα Λαλιώτη για να στεγάσει τις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και επί υπουργίας Μιχάλη Λιάπη για να συγκεντρώσει τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Είναι πλήρως επιπλωμένο, καταλαμβάνει έκταση περίπου 50.000 τ.μ., με δύο ή τρία υπόγεια γκαράζ, καθώς και υπαίθριο γκαράζ πολλών θέσεων. Σημειωτέον ότι η Θέμις Κατασκευαστική ΑΕ έχει κάνει μελέτη από το 2010 τροποποίησης του ισογείου και του πρώτου ορόφου για να δημιουργηθούν αίθουσες δικαστηρίων. Επίσης, ο χρόνος των εργασιών που θα απαιτηθεί για την όποια τροποποίηση δεν θα ξεπεράσει τους 6-8 μήνες».
Με αυτά τα δεδομένα προκρίθηκε από τους δικηγόρους του Πειραιά ως βασική προτεραιότητά τους να θέσουν την πρότασή τους στον Αντώνη Ρουπακιώτη.
Και όπως φάνηκε στην πράξη, το μήνυμα ελήφθη από την πολιτική ηγεσία, καθώς επιδίωξη του υπουργείου παραμένει η μετεγκατάσταση του συνόλου των δικαστικών υπηρεσιών σε ένα και μοναδικό κτίριο. Μετακίνηση η οποία, κατά κοινή ομολογία όλων των ενδιαφερόμενων μερών, δεν θα αναβαθμίσει μόνο το κύρος της απονομής της δικαιοσύνης, αλλά και την πόλη του Πειραιά, «όπου 100 και πλέον χρόνια δεν έχει υπάρξει κανένα έργο υποδομής και ανάπτυξης».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από