Το ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ για τη Συρία σημαίνει ότι «ο Μπασάρ Ασαντ έχει τελειώσει», δήλωσε χθες ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, μία ημέρα με τά την έγκριση από τις χώρες που συμμετέχουν στην Ομάδα Δράσης για τη Συρία σχεδίου μεταβατικής κυβέρνησης. Οι διαφωνίες όμως παραμένουν για το μελλοντικό ρόλο του Ασαντ στον οποίο δεν έγινε ιδιαίτερη μνεία στο κείμενο προκειμένου να πεισθεί η Ρωσία να συνυπογράψει – οι υπόλοιπες χώρες ζητούσαν να γίνεται σαφής αναφορά για την παραίτηση του Ασαντ από την Προεδρία.

Η ένταση στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας στο μεταξύ παραμένει καθώς στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου συριακά ελικόπτερα προσέγγισαν τρεις φορές τα σύνορα και τουρκικά μαχητικά εστάλησαν σε περιπολία στην περιοχή. Στο εσωτερικό της Συρίας τα κυβερνητικά στρατεύματα συνέχισαν τον βομβαρδισμό πόλεων σε όλη τη χώρα ενώ συνεχίζονται οι μάχες στα προάστια της Δαμασκού. Δεκαέξι μήνες μετά την έναρξη της εξέγερσης υπολογίζεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 14.000 Σύροι.

Στη Γενεύη πάντως, το Σάββατο, παρά τις διαφωνίες για το μέλλον του Ασαντ, η διεθνής κοινότητα έδειξε ότι συμφωνεί για μια μεταβατική κυβέρνηση στην οποία ο διεθνής μεσολαβητής του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει μέλη της κυβέρνησης Ασαντ και της συριακής αντιπολίτευσης και ότι θα πρέπει να προετοιμάσει τη χώρα για ελεύθερες εκλογές.

Οι συζητήσεις στη Γενεύη, στις οποίες συμμετέχουν εκτός από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Τουρκία, το Κουβέιτ, το Κατάρ, ο γ.γ. του ΟΗΕ, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου και η υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, θεωρούνται ως η ύστατη προσπάθεια να εμποδισθεί η κλιμάκωση της βίας στη Συρία, όμως η Ρωσία, η πιο ισχυρή σύμμαχος του Ασαντ, αντιτάχθηκε στη δυτική και αραβική επιμονή να εγκαταλείψει τη θέση του ο σύρος Πρόεδρος. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε «κατευχαριστημένος» με το αποτέλεσμα, η αμερικανίδα ομόλογός του όμως Χίλαρι Κλίντον υποστήριξε ότι το τελικό κείμενο στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στον Ασαντ πως πρέπει να παραιτηθεί.

Ο ΦΑΜΠΙΟΥΣ. Η συμφωνία της Γενεύης περιέχει «κάποια θετικά στοιχεία» αλλά το σχέδιο είναι «πολύ ασαφές», δήλωσε η Μπάσμα Κοντμάνι, εκπρόσωπος του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου. Εξηγώντας τη δήλωσή του ότι ο «Ασαντ τελειώνει» ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς τόνισε πως μπορεί στο κείμενο της συμφωνίας να μην αναφέρεται ρητά ότι ο Ασαντ θα πρέπει να παραιτηθεί, όμως «αναφέρεται πως θα υπάρξει μια μεταβατική κυβέρνηση με όλες τις δυνάμεις. Σε αυτές δεν θα είναι ο Μπασάρ αλ Ασαντ, διότι θα μετέχουν πρόσωπα κοινής αποδοχής και η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να συμφωνήσει ποτέ στην παρουσία του Ασαντ. Αρα, είναι αναμφίβολο ότι ο Ασαντ πρέπει να φύγει και ότι έχει τελειώσει».