Υστατη προσπάθεια της UEFA και του προέδρου της Μισέλ Πλατινί να αποτρέψει το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB) να λάβει απόφαση την Πέμπτη υπέρ της υιοθέτησης της τεχνολογίας εστίας.

Ο Πλατινί είναι υπέρμαχος της άποψης πως απόλυτος άρχοντας του αγώνα είναι ο διαιτητής. Πολλοί πιστεύουν πως αντίπαλός του είναι ο επικεφαλής της FIFA Ζεπ Μπλάτερ, λόγω των δηλώσεων του τελευταίου πως υποστηρίζει την τεχνολογία εστίας. Στην πραγματικότητα ο Μπλάτερ υιοθετεί την άποψη του Πλατινί και ο τελευταίος λειτουργεί σαν δούρειος ίππος για τις βρετανικές ομοσπονδίες που ελέγχουν το 50% της IFAB, του μόνου αρμόδιου οργάνου να αλλάζει κανονισμούς.

Αρχικά είχε προγραμματιστεί η IFAB να συνεδριάσει σήμερα στο Κίεβο. Τελικά η ημερομηνία μετατέθηκε για την Πέμπτη αλλά και πάλι η UEFA πιέζει να αναβληθεί η συνεδρίαση και να ξεκινήσει ένας νέος γύρος διαλόγου για το κατά πόσο θα ήταν χρήσιμη η τεχνολογία εστίας.

Ο Πλατινί ξεκαθαρίζει πως δεν έχει πρόβλημα με το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό βοήθημα, απλά το θεωρεί κερκόπορτα που θα ανοίξει τον δρόμο να υιοθετηθούν και άλλα παρόμοια βοηθήματα.

Για τη φάση που η μπάλα πέρασε τη γραμμή της εστίας της Αγγλίας σε προσπάθεια του Ουκρανού Μάρκο Ντέβιτς αλλά δεν είδαν ποτέ ο διαιτητής και ο βοηθός του που βρισκόταν πίσω από το τέρμα, ο Πλατινί επικαλέστηκε ένα πολύ καλό επιχείρημα.

«Το γκολ στο παιχνίδι της Αγγλίας με την Ουκρανία ήταν κανονικό. Ηταν ένα λάθος του διαιτητή. Πριν όμως απ’ αυτή τη φάση είχε προηγηθεί οφσάιντ. Αν οι διαιτητές έδιναν το οφσάιντ, δεν θα υπήρχε γκολ. Ετσι πολλοί θα αναρωτηθούν γιατί να μην έχουμε τεχνολογία και για τα οφσάιντ. Πού μπορεί να σταματήσει αυτό;».

Ο Πλατινί είναι σχεδόν βέβαιος πως αν υιοθετηθεί η τεχνολογία εστίας, το θέμα δεν θα σταματήσει εκεί:

«Δεν έχω πρόβλημα με τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Είμαι ενάντια της τεχνολογίας που θέλει να αντικαταστήσει τους διαιτητές να λαμβάνουν αποφάσεις. Εισβάλλει σε κάθε πεδίο. Αν αύριο κάποιος πιάσει την μπάλα με το χέρι στη γραμμή και ο διαιτητής δεν το δει, τι θα γίνει; Δεν μπορούμε να έχουμε μόνο τεχνολογία εστίας. Θα χρειαζόμαστε και σένσορες για να βλέπουμε αν κάποιος κάνει χέρι».

Ο επικεφαλής της UEFA αμφιβάλλει επίσης κατά πόσο είναι αξιόπιστο το νέο σύστημα, ενώ αφήνει ανοιχτό παράθυρο οι εθνικές ομοσπονδίες να επιλέξουν αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία εστίας.

Είναι πιθανό επίσης η ευρωπαϊκή ομοσπονδία που είναι υπέρμαχη των πέντε διαιτητών σε κάθε αγώνα, να μην επιτρέψει τη χρήση τεχνολογίας στις διοργανώσεις της, όπως είναι το Τσάμπιονς Λιγκ και το Euro.