«Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την απαγόρευση από την ΕΕ όλων των εισαγωγών ιρανικού αργού πετρελαίου και τις άλλες κυρώσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν, οι οποίες τίθενται σήμερα σε πλήρη ισχύ», σημειώνει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου
Τζέι Κάρνεϊ σε ανακοίνωσή του.

«Η συλλογική απόφαση των 27 χωρών της ΕΕ αντιπροσωπεύει μια ουσιαστική επιπρόσθετη δέσμευση από την πλευρά των ευρωπαίων συμμάχων και εταίρων μας στην επιδίωξη μιας ειρηνικής λύσης που θα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες της διεθνούς
κοινότητας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», προσθέτει.

Η κίνηση αυτή της ΕΕ αποτελεί "ουσιαστικό μέρος" των διπλωματικών προσπαθειών που γίνονται για την αντιμετώπιση του Ιράν, σημειώνει ο Κάρνεϊ.

«Το Ιράν έχει μια ευκαιρία να επιδιώξει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, αρχίζοντας με τις συνομιλίες σε επίπεδο ειδικών αυτήν την εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, και θα πρέπει να κάνει συγκεκριμένα βήματα για μία συνολική αντιμετώπιση των ανησυχιών της διεθνούς κοινότητας για τις ιρανικές πυρηνικές δραστηριότητες», καταλήγει ο Κάρνεϊ στην ανακοίνωσή του.

Το εμπάργκο ακολουθεί ευρωπαϊκές κυρώσεις -που ξεκινούν από απαγόρευση πωλήσεων ενεργειακού και τεχνολογικού εξοπλισμού προς το Ιράν και φτάνουν μέχρι «λίστα ανεπιθύμητων» αξιωματούχων σε ευρωπαϊκό έδαφος- με στόχο την κλιμάκωση της πίεσης στην Τεχεράνη για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Η Δύση ανησυχεί πως σκοπός του Ιράν είναι η παραγωγή πυρηνικών όπλων, η ίδια η Τεχεράνη επιμένει πως το πρόγραμμά της έχει αποκλειστικά ενεργειακό χαρακτήρα.

Η ιρανική κυβέρνηση έχει «σχεδιασμό για να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις και είναι πλήρως προετοιμασμένη να τις διαχειριστεί» ανέφερε την Κυριακή ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Ροστάμ Κασεμί.

Μεταξύ άλλων, στο «οπλοστάσιο» του Ιράν είναι και το απόθεμα ξένου συναλλάγματος στην Κεντρική Τράπεζα του Ιράν, το οποίο φτάνει σύμφωνα με τον διοικητή της, Μαχμούντ Μπαχμανί, τα 150 δισ. δολάρια σε αξία. «Εφαρμόζουμε προγράμματα για να αντιδράσουμε στις κυρώσεις και να αντιμετωπίσουμε αυτές τις κακόβουλες πολιτικές» ανέφερε ο Μπαχμανί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από