Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ζήτησε από την αντιπολίτευση να δείξει υπευθυνότητα, ασκώντας πίεση, αλλά εντός ορισμένων ορίων, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πολιτευθεί σαν να είναι η τελευταία της θητεία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Κυριακής στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε: «Αν επιδοθούμε σε ασκήσεις δημοσίων σχέσεων και σκεφτόμαστε το πολιτικό κόστος τότε είναι βέβαιη η αποτυχία. Τυχόν αποτυχία της κυβέρνησης αυτής θα είναι και αποτυχία για τη χώρα».

Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση, είπε: «Έχει μεγάλη σημασία η χώρα να δείξει ότι είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ενωμένη.

»Η πίεση που μπορεί να ασκηθεί από την αντιπολίτευση μπορεί υπό ορισμένες συνθήκες να είναι χρήσιμη και για την κυβέρνηση, αρκεί αυτό να γίνεται σε κάποια πλαίσια που πράγματι θα βοηθούν και δεν θα ξεπερνούν ορισμένα όρια.

»Θα ήταν δηλαδή λάθος να δίνουμε την εντύπωση ότι ενώ διεξάγουμε έναν οικονομικό πόλεμο έχουμε παράλληλα και ένα εμφύλιο πετροπόλεμο».

Απαντώντας, ουσιαστικά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα που ζήτησε ό,τι ισχύσει για την υπόλοιπη Ευρώπη σε σχέση με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής να ισχύσει και για την Ελλάδα, ο κ. Χατζηδάκης παρατήρησε:

«Όσο περισσότερα κάνουμε στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών τόσο περισσότερα μπορούμε να πετύχουμε στη συνέχεια, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης του δημοσίου χρέους, με βάση τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην ΕΕ.

»Αν προχωρήσουν τα πράγματα θεωρώ ότι σε μια επόμενη φάση μπορούμε να πούμε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί και η περίπτωση των ενισχύσεων που δόθηκαν και στο δικό μας τραπεζικό σύστημα, με την προηγούμενη προσέγγιση.

»Αν εμείς είμαστε αξιόπιστοι εκείνοι (οι εταίροι) θα δείξουν την αλληλεγγύη τους. Δεν πρέπει να κρύβουμε ότι υπάρχει όλο το τελευταίο διάστημα μια καχυποψία, μια επιφυλακτικότητα λόγω του ότι αισθάνονται ότι η Ελλάδα δεσμεύθηκε να κάνει κάποια πράγματα και δεν τα έκανε όλα. Πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει δείχνοντας τη δέσμευσή της να προχωρήσει διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις».

Ενδεικτικά, ανέφερε: «Το νέο φορολογικό σύστημα, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, είναι κινήσεις που θα δείξουν ότι η Ελλάδα παίρνει πρωτοβουλίες και θα αποτελέσουν μια ευχάριστη έκπληξη από την πλευρά της χώρας».

Ερωτηθείς για το θέμα του ΟΣΕ, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως «είναι δεδομένη η βούληση της κυβέρνησης να εξυγιάνει χωρίς καθυστερήσεις τον ΟΣΕ με φροντίδα για τους φορολογούμενους και έγνοια για τους εργαζόμενους».

Αφησε να εννοηθεί, πάντως, ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ δεν θα είναι εύκολη ή γρήγορη υπόθεση. «Το ζήτημα του ΟΣΕ είναι πολύπλοκο· πρέπει να διευθετηθεί το ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων που εκκρεμεί στην ΕΕ αλλά υπάρχουν και δομικά προβλήματα στον οργανισμό».

Ως προς τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Μεαφορών σημείωσε ότι είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η ενίσχυση της ρευστότητας, που αποτελεί προϋπόθεση και για την επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και το άνοιγμα προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Ερωτηθείς για το θέμα των τιμών, ο κ. Χατζηδάκης παρατήρησε ότι δεν έχουν ακολουθήσει την πτώση των εισοδημάτων και μίλησε για δομικές αδυναμίες στην ελληνική αγορά που έχουν να κάνουν με την ατελή λειτουργία του ανταγωνισμού.

 «Γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το πρόβλημα και θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε και τις μελέτες που υπάρχουν για να ληφθούν τα πιο πρόσφορα μέτρα. Θα ήταν ωστόσο επιπόλαιο να κάνουμε εύκολες διακηρύξεις, που θα τις βρούμε μπροστά μας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από