Ανησυχία στους Κούρδους της Τουρκίας προκαλεί η καταδίκη σε 14 χρόνια φυλάκιση της βουλευτού του φιλοκουρδικού κόμματος BDP στην Τουρκία Αϊσέλ Τουγλούκ. Τον περασμένα μήνα και η Λεϊλά Ζανά, βουλευτής του ίδιου κόμματος, είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών Η Αϊσέλ Τουγλούκ κατηγορήθηκε ως «μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, για διάπραξη εγκλήματος εις το όνομα της τρομοκρατικής οργάνωσης και για προπαγάνδα υπέρ της ίδιας τρομοκρατικής οργάνωσης σε ομιλίες της που έγιναν σε διαφορετικές ημερομηνίες», δηλαδή του PKK.

«Αν οι ομιλίες αξιολογηθούν ως σύνολο, το κύριο μήνυμα είναι αδελφοσύνη και ενότητα», δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ο δικηγόρος της Αϊσέλ Τουγλούκ υποστηρίζοντας ότι αντ’ αυτού απομονώθηκαν κάποιες φράσεις από τις ομιλίες της. Ανέφερε επίσης ενώπιον του δικαστηρίου ότι όλες οι ομιλίες της έγιναν με την ιδιότητα της πολιτικού. Η ίδια η Αϊσέλ Τουγλούκ δεν συμμετείχε στη δίκη. Πριν από δύο μέρες η Τουγλούκ είχε απασχολήσει ξανά τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης όταν έκανε αναφορά στο Κουρδιστάν. «Ετος 2012, μέρος Κουρδιστάν, συνεχίζονται οι συνθήκες αποικιοκρατίας», είχε δηλώσει η βουλευτής. Ο τουρκικός Τύπος αντέδρασε αμέσως με τίτλους όπως: «Η Αϊσέλ Τουγλούκ ανακήρυξε Κουρδιστάν την Ανατολική και Νοτιοανατολική Τουρκία».

Πάντως ούτε και η Αϊσέλ, όπως ούτε και η Λεϊλά Ζανά, αναμένεται προς το παρόν να οδηγηθεί στη φυλακή λόγω της βουλευτικής της ασυλίας.

Και ενώ η τουρκική κυβέρνηση κατηγορείται ότι εγκατέλειψε τις προσπάθειες για επίλυση του Κουρδικού, χθες ο Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι με το νέο εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα υπάρχει δυνατότητα τα κουρδικά να είναι μάθημα επιλογής στα σχολεία. «Αυτό είναι ένα ιστορικό βήμα» πρόσθεσε.