Με την παρουσία δύο πολιτικών αρχηγών, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου και της γραμματέως της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και ενός πρώην πρωθυπουργού, του Κώστα Καραμανλή, θα δοθεί η μάχη των κομμάτων στην Α’ Θεσσαλονίκης.

ΠΑΣΟΚ. Και το 2009 ο τότε πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου είχε επιλέξει και την Α’ Θεσσαλονίκης ως μία από τις δύο εκλογικές του περιφέρειες, αλλά τελικώς κράτησε την έδρα στην Περιφέρεια Αττικής, οπότε το Κίνημα είχε εκλέξει επτά βουλευτές.

Οι δύο από αυτούς βρίσκονται σήμερα στο ψηφοδέλτιο της Κοινωνικής Συμφωνίας. Πρόκειται για τον Χάρη Καστανίδη (εκ των ιδρυτικών στελεχών) και τη Βούλα Τεκτονίδου, που είχε βρεθεί στο Κοινοβούλιο μετά την παραίτηση του Θωμά Ρομπόπουλου τον Οκτώβριο του 2011 και αφού τον Δεκέμβριο του 2010 είχε χάσει τη ζωή του ο πρώτος επιλαχών Νίκος Γιαννόπουλος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. Αλλος ένας εκ των βουλευτών, ο πρώην υφυπουργός Σπύρος Βούγιας, δήλωσε πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Ετσι, εκτός από τον πρόεδρο του κόμματος – ο Βαγγέλης Βενιζέλος είχε εκλεγεί με σταυρό το 2009 πρώτος βουλευτής στην περιφέρεια – κατέρχονται και αυτήν τη φορά ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης και οι βουλευτές Χρύσα Αράπογλου και Εύα Καϊλή. Παρόντες είναι και οι υποψήφιοι του 2009 Ράνια Κεδίκογλου και Κώστας Αβραμίδης.

Μεταξύ των νέων ονομάτων του ψηφοδελτίου βρίσκονται η πρώην ευρωβουλευτής Ευαγγελία Τζαμπάζη, ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ Γιάννης Γούναρης, ο πρώην γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής και πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, Χρήστος Παπαστεργίου, ο γιατρός και συνονόματος ανιψιός του κρητικού τραγουδιστή, Νίκος Ξυλούρης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης – Συκεών, Αντώνης Σαουλίδης και ο δημοτικός σύμβουλος – καθώς και εκπρόσωπος του συλλόγου παλιννοστούντων – Σέργιος Καλπαζίδης.

ΝΔ. Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής ηγείται του ψηφοδελτίου στην περιφέρεια, όπου πρωτοεξελέγη βουλευτής τον Ιούνιο του 1989 και εκλέγεται χωρίς σταυρό προτίμησης. Παρόντες είναι τελικά και οι άλλοι 4 βουλευτές, ο Κώστας Γκιουλέκας, που επανήλθε έπειτα από τη σύντομη διαγραφή του, ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο Σταύρος Καλαφάτης και η Ελενα Ράπτη.

Οπως και στην προηγούμενη αναμέτρηση, υποψήφιοι είναι ο πρώην βουλευτής και υφυπουργός Γιώργος Ορφανός και η Αρτεμις Διαλυνά, ο Παναγιώτης Κόκκορης και η Γεωργία Παπαϊωάννου-Γάκη. Με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ κατέρχονται επίσης ο υποψήφιος δήμαρχος Θέρμης και πρώην πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Νίκος Βεζυρτζής, το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής, Στράτος Σιμόπουλος, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, Δημήτρης Πανοζάχος, η Μαρία Μήτσιου, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο Ψωμιάδη και ο Παντελής Καζαντζίδης, γιος του πρώην αντιδημάρχου Θεσσαλονίκης Κώστα Καζαντζίδη. Στις υποψηφιότητες συγκαταλέγεται μετά την επάνοδό του στη ΝΔ και ο Μάκης Στεργίου, ο οποίος τον Νοέμβριο του 2010 είχε κατέβει υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τον ΛΑΟΣ.

ΚΚΕ. Οπως και στην προηγούμενη αναμέτρηση, η γενική γραμματέας Αλέκα Παπαρήγα κατεβαίνει και σε αυτήν την περιφέρεια (εκτός από τη Β’ Αθήνας), καθώς και ο νυν βουλευτής του κόμματος Γιάννης Ζιώγας. Από το ψηφοδέλτιο, όμως, απουσιάζουν η βουλευτής Σοφία Καλταντίδου που μετακινήθηκε στο Κιλκίς, καθώς και ο πρώτος επιλαχών Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ο οποίος τοποθετήθηκε στην πέμπτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Στη μάχη ο Περισσός ρίχνει και το μέλος του ΠΓ του κόμματος, Θεοδόση Κωνσταντινίδη, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το 2010. Υποψήφιοι εκ νέου είναι η Ράνια Καπετανγιώργη, η Νένα Νικοπολιτίδου, η Ηλέκτρα Ραΐζη και η Ειρήνη Τηλικίδου.

ΛΑΟΣ. Με τον σημερινό βουλευτή του Αγγελο Κολοκοτρώνη και με τον μετεγγραφέντα βουλευτή από τη ΝΔ (μέσω Δημοκρατικής Συμμαχίας και Κιλκίς…) Κώστα Κιλτίδη θα δώσει τη μάχη της Α’ Θεσσαλονίκης το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη. Από το ψηφοδέλτιο του 2009 εμφανίζονται και σε αυτές τις εκλογές οι Παναγιώτης Δήλαρης, Παναγιώτης Καράμπελας, Μελπομένη Παπαδήμα, Μαρία-Ελένη Φιντικάκη και Βασίλης Χατζηιωαννίδης.

ΣΥΡΙΖΑ. Σταθερά εντός ψηφοδελτίου βρίσκεται ο νυν βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, σε αντίθεση με την πρώην βουλευτή Ασημίνα Ξηροτύρη η οποία θα δώσει τη μάχη του σταυρού με τη ΔΗΜΑΡ, ενώ ανάλογη πορεία ακολούθησε και ο Βαγγέλης Ζορκάδης.

Από τις υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ του 2009 κατέρχονται οι Ιωάννη Γαϊτάνη, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, Γλυκερία Καλφακάκου, Στράτος Κερσανίδης, Θεοπίστη Πέρκα, Νίκος Σαμανίδης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Ελευθερία Χατζηγεωργίου. Στα νέα ονόματα βρίσκονται μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μανώλης Λαμτζίδης, ο δημοσιογράφος Λευτέρης Αρβανίτης και η ιστορικός -αρχαιολόγος Γεωργία Ιεραπετριτάκη.

ΔΗΜΑΡ. Εκτός από τους μετακινηθέντες από τον ΣΥΡΙΖΑ, Ασημίνα Ξηροτύρη και Βαγγέλη Ζορκάδη, στο ψηφοδέλτιο περιλαμβάνονται επίσης ο πρώην δήμαρχος Σταυρούπολης Σάββας Σερασίδης, η καθηγήτρια ΜΜΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Δανάη Χατζόγλου και ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Νεάπολης- Συκεών, Σωτήρης Σιωμάδης. Τους Ελεύθερους Πολίτες εκπροσωπούν στο ψηφοδέλτιο η Αναστασία Δρογούδη και ο Νίκος Ιατρού.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Αρωμα αυτοδιοίκησης έχει το ψηφοδέλτιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στο οποίο μετέχουν ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Χάρης Αηδονόπουλος, η δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης Χρυσούλα Γιαταγάνα και ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμαριάς, Χρήστος Μπανιώρας. Υποψήφιοι είναι επίσης ο πρώην μπασκετμπολίστας του Ηρακλή Αντώνης Σαμαράς.

ΔΗΣΥ. Με τον πρώην ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιάννη Γκλαβάκη (2004-2009) και τον πρώην αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης επί θητείας Παπαγεωργόπουλου και παλαιό πανίσχυρο στέλεχος της ΟΝΝΕΔ, Νίκο Ταχιάο κατέρχεται η Δημοκρατική Συμμαχία.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Ο πρώην ευρωβουλευτής του κόμματος, Μιχάλης Τρεμόπουλος, ρίχνεται στη μάχη της περιφέρειας, ενώ στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν και αρκετοί υποψήφιοι του 2009, όπως η Βενετία Γαζίλα (2η σε σταυρούς) και η Ελεάννα Ιωαννίδου (3η σε σταυρούς).

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ. Εκτός από τον Χάρη Καστανίδη και τη Βούλα Τεκτονίδου, στο ψηφοδέλτιο της Κοινωνικής Συμφωνίας μετέχει επίσης και ο πρώην δήμαρχος Αγίου Παύλου, Νίκος Βαρσάμης.

ΟΧΙ. Με επικεφαλής τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αναγέννησης και επί σειρά ετών βουλευτή και υπουργό Στέλιο Παπαθεμελή συμμετέχει το Οχι, η σύμπραξη της Δημοκρατικής Αναγέννησης με το ΕΠΑΜ του Δημήτρη Καζάκη.