Για να συζητήσουν για τις εμπορικές τους σχέσεις συναντήθηκαν στην Καρταχένα της Κολομβίας ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και άλλοι 33 αρχηγοί κρατών της αμερικανικής ηπείρου, όμως κατέληξαν να ασχολούνται με τα ερωτικά παραστρατήματα των ανδρών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Ομως και το ξέφρενο γλέντι της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα.

Ηταν μία σύνοδος κορυφής με αέρα Καραϊβικής, με πολύ χορό, πολύ ποτό και κάποια γλωσσικά ατοπήματα, όπως εκείνο του Μπαράκ Ομπάμα που αποκάλεσε «Μαλδίβες», τα νησιά Μαλβίνες, τα οποία οι Βρετανοί ονομάζουν Φόκλαντ και για τα οποία είχαν εμπλακεί σε πόλεμο με την Αργεντινή το 1982. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πληροφορίες, η Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρτσνερ θύμωσε τόσο από τη λανθασμένη αναφορά, που αποχώρησε από τη Σύνοδο.

Ο Ομπάμα επέστρεψε στις ΗΠΑ έχοντας στη βαλίτσα του μια σημαντική εμπορική συμφωνία με την Κολομβία, όταν όμως στάθηκε μπροστά στους δημοσιογράφους μαζί με τον κολομβιανό Πρόεδρο, οι μοναδικές ερωτήσεις που του έγιναν ήταν για το σεξουαλικό σκάνδαλο. Εντεκα μέλη της μυστικής υπηρεσίας και πέντε αξιωματικοί του Στρατού που είχαν μεταβεί στη χώρα για να προετοιμάσουν τα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα με πληροφορίες, επισκέφθηκαν στριπ κλαμπ και κατόπιν προσέλαβαν πόρνες στα δωμάτια του ξενοδοχείου τους. Οι μυστικοί πράκτορες επέστρεψαν στις ΗΠΑ και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ενώ οι πέντε αξιωματικοί τέθηκαν σε περιορισμό στο στρατόπεδό τους έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα που διατάχθηκε.

Και σαν να μην υπήρχαν αρκετά θέματα εκτός ατζέντας που επισκίασαν τη Σύνοδο της Καρταχένα, η μεταμεσονύχτια έξοδος της Χίλαρι Κλίντον και το αναπάντεχο κέφι της τράβηξαν τα φώτα της δημοσιότητας. Στο κλαμπ «Αβάνα» η Χίλαρι ντυμένη απλά διασκέδασε μαζί με γυναίκες του επιτελείου της, υπό τη διακριτική φρούρηση μυστικών πρακτόρων. Το μπαρ αυτό είναι προφανώς το πιο κοντινό σημείο που θα φτάσει η Κλίντον σε σχέση με την Κούβα, στην οποία οι ΗΠΑ συνεχίζουν να επιβάλλουν εμπορικό εμπάργκο εδώ και 50 χρόνια.