Δεκατρείς ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ έχουν ρίξει πια για τα καλά στη μάχη το βαρύ πυροβολικό που ακούει, αντιστοίχως, στο όνομα Κάρλα Μπρούνι και Βαλερί Τριερβελέρ. Το τοπ μόντελ που έγινε τραγουδοποιός και κατόπιν πρώτη κυρία της Γαλλίας συνόδευσε για πρώτη φορά τον Πρόεδρο Σαρκοζί σε προεκλογική του επίσκεψη σε νοσοκομείο της πόλης Φρεζούς, στη Νοτιοανατολική Γαλλία: μέχρι το Σάββατο είχε δώσει το «παρών» μόνο σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του συζύγου. Ηταν ντυμένη σεμνά και μίλησε ελάχιστα, ακολουθώντας τις εντολές των προεδρικών συμβούλων – τις ίδιες εντολές που, σύμφωνα με τους «Times», την έκαναν να δηλώσει προσφάτως πως είναι ανίκανη να δώσει την οποιαδήποτε συμβουλή στον Σαρκοζί διότι δεν σκαμπάζει από πολιτική και οικονομία. Η σύντροφος του Σοσιαλιστή υποψηφίου, από την πλευρά της, έλυσε τη σιωπή της παραχωρώντας στην εφημερίδα «Liberation» δισέλιδη συνέντευξη όπου, μεταξύ των άλλων, διακηρύττει πως ο Φρανσουά Ολάντ «είναι αυτός που βλέπουμε», «ένας σεμνός άνθρωπος» που θα γίνει «ένας άξιος και τίμιος αρχηγός κράτους» και πως «οι Γάλλοι δεν θα μετανιώσουν ποτέ για την επιλογή τους» – όπως δεν θα μετανιώσει ποτέ και η ίδια.

Κάρλα και Βαλερί έχουν διαφορετική αποστολή. Η πρώτη καλείται να «μαλακώσει» την εικόνα του Σαρκοζί. Κάποτε διαλαλούσε την αγάπη της για τον Γέιτς, τον Οντεν και την Ντόροθι Πάρκερ, ποιήματα των οποίων μελοποίησε για το δεύτερο άλμπουμ της. Τώρα διαλαλεί την αγάπη της για σαπουνόπερες όπως η Plus Belle la Vie και ριάλιτι όπως το L’Amour Est Dans le Pre – το γαλλικό αντίστοιχο του Αγρότης Μόνος Ψάχνει. Τα ιταλικά υποδήματα Tods έχουν αντικατασταθεί από μποτάκια Ugg και τα φορέματα του Dior από άχρωμα πουλόβερ και σακάκια. Ο μόνος ρόλος της σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, δήλωσε στον «Nouvel Observateur», είναι να προσφέρει στον Σαρκοζί «τρυφερότητα και αγάπη».

Απέναντί της, η δημοσιογράφος Βαλερί Τριερβελέρ καλείται να δώσει στον από πενταετίας σύντροφό της λίγη από τη λάμψη, το «γκλάμορ» που του λείπει. Στη συνέντευξή της στη «Liberation» δήλωσε πως «είναι ολαντική εδώ και πολύ καιρό», ήταν μάλιστα «μια από τις πρώτες». Περιέγραψε τον ρόλο της στην προεκλογική εκστρατεία ως μιας «στρατευμένης θεατή», στήριξε απόλυτα προγενέστερη δήλωση του Σοσιαλιστή υποψηφίου πως «δεν παντρεύεται κανείς για το πρωτόκολλο αλλά από επιλογή» και ξεκαθάρισε πως «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο» η ίδια θα συνεχίσει να εργάζεται αν ο Ολάντ εκλεγεί, «πολύ απλά διότι έχω ανάγκη να εργασθώ», «μεγαλώνω τρία παιδιά» από προηγούμενο γάμο «και δεν είμαι εισοδηματίας». Με όλες τις διαφορές τους, οι επίδοξες πρώτες κυρίες έχουν και ένα κοινό: παίζουν με πάθος τον ρόλο του «πρώτου υποστηρικτή».