Εντός του 24ωρου αναμένεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, η οποία θα εξετάσει το νέo έγγραφο με τις βελτιωμένες προτάσεις για τον Οίκο Ναύτου που επέδωσε προς τους συνδικαλιστές των ναυτικών, η υπουργός Ανάπτυξης

Αννα Διαμαντοπούλου και να αποφασίσει αν τελικά θα προχωρήσει στην υλοποίηση της απεργιακής κινητοποίησης.

«Δεν μείναμε ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις του υπουργείου, ωστόσο θα συνεδριάσουμε για να αποφασίσουμε», τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς.

Σε δηλώσεις του ο Γ. Κουτρουμάνης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης για το ΝΑΤ, διαβεβαίωσε ότι ο οίκος Ναύτου θα παραμείνει ως έχει και απλά μεταφέρονται οι παροχές σε είδος στον ΕΟΠΙ όπως γίνεται με όλα τα ταμεία, κάνοντας λόγο για καλύτερη εξυπηρέτηση των ναυτικών.Τέλος κάλεσε τους ναυτεργάτες να αναλάβουν τις ευθύνες του.

Από την πλευρά της η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι συζήτησαν για τα ζητήματα που αφορούν το ΝΑΤ και τον Οίκο Ναύτου, ενώ ανέφερε ότι αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στο ναυτικό επάγγελμα.

Επίσης κατηγόρησε συγκεκριμένα στελέχη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας που πρόσκεινται στο ΚΚΕ ότι προσέρχονται στις συναντήσεις έχοντας προ ειλημμένες αποφάσεις, ενώ επεσήμανε ότι κατά την συνάντηση υπήρχαν απειλές για απεργίες τον Ιούνιο και τον Αύγουστο, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν δεκτές οι απειλές αυτές.

Όπως ήταν αναμενόμενο κατά την διάρκεια της συνάντησης, υπήρξαν συχνά εντάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε στους εκπροσώπους των ναυτεργατών ότι σε περίπτωση που επιμείνουν στην απόφασή τους για απεργιακές κινητοποιήσεις εν μέσω της Μεγάλης Εβδομάδας, τότε το Υπουργείο θα πάρει πίσω τις έγγραφες απαντήσεις που έχει δώσει για τα αιτήματά τους και θα ενεργοποιηθεί εναλλακτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της απεργίας χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί τι ακριβώς θα περιλαμβάνει αυτό.

Επίσης στην συνάντηση ειπώθηκε ότι θα δοθεί προκαταβολή ύψους 15 εκατομμυρίων στις ακτοπλοϊκές -χρήματα που δίνονται σε επιχειρήσεις για δρομολόγια άγονης γραμμής- προκειμένου να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα των ναυτεργατών.

Μετά τη συνάντηση, η κ. Διαμαντοπούλου, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδης συμμετείχαν σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο για το θέμα της ΠΝΟ.

«Δεν ήρθανε για να συζητήσουμε, αλλά ήταν στα πλαίσια επικοινωνίας και υπονόμευσης της απεργίας με όλα τα μέσα» δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Σάββας Τσιμπόγλου, σχολιάζοντας τη σημερινή συνάντηση της ΠΝΟ με την

υπουργό Ανάπτυξης.

Ο κ.Τσιμπόγλου τόνισε ότι έγιναν υποδείξεις από την υπουργό για το πότε θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, ενώ την κατήγγειλε ότι παρεμβαίνει ωμά και απροκάλυπτα στα εσωτερικά των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

«Η απόφαση για την απεργία ισχύει και έχει ληφθεί και από το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ και κάλεσε την κ. Διαμαντοπούλου να επισκεφτεί το λιμάνι για να δει τι γνώμη έχει ο λαός.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού Α. Νταλακογιώργος, είπε ότι η σημερινή συζήτηση επικεντρώθηκε στην αυτοτέλεια του Οίκου Ναύτου και ότι στα υπόλοιπα θέματα που είχαν τεθεί από τους ναυτεργάτες

δεν άλλαξε κάτι.

«Υπάρχουν ορισμένες παρατηρήσεις που μας τέθηκαν υπόψιν για το πώς θα λειτουργήσει τώρα ο ιατροφαρμακευτικός φορέας των ναυτικών, αλλά δεν μπορούμε να πούμε για συμφωνία και για πρόοδο στο επίμαχο πρόβλημα» είπε. Πρόσθεσε ότι

οι απαντήσεις του υπουργείου δεν ήταν κοντά στα αιτήματά τους.

Ο πρόεδρος των Θαλαμηπόλων Γ. Φραγκουλίδης, έκανε λόγο για βελτιωμένες προτάσεις από το υπουργείο αναφορικά με τον Οίκο Ναύτου και είπε ότι η ΠΝΟ θα συνεδριάσει προκειμένου να τις εξετάσει.

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Βαρβαρα Ανεμοδουρά, η οποία συμμετείχε στη συνάντηση ως σύμβουλος της ΠΝΟ, δήλωσε ότι από αύριο το πρωί όλοι οι γιατροί, κλινικοί και εργαστηρικοί, αναστέλλουν την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Αναφερόμενη στον Οίκο Ναύτου είπε ότι η μορφή και η δομή του θα πρέπει να παραμείνει όπως ήταν μέχρι σήμερα, καθώς οι συμβεβλημένοι γιατροί που θα εξυπηρετούν τον ΕΟΠΥΥ από εδώ και στο εξής θα είναι ελάχιστοι.

Η κ. Ανεμοδουρά, κατήγγειλε μάλιστα ότι «είναι τόσο καλά» τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ ώστε ο πρόεδρος του νεοσύστατου Οργανισμού, ο κ. Βουδούρης, έχει έχει ζητήσει δάνειο 300 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συντάξεων και Αυτασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ). Τόνισε επίσης, ότι υπάρχουν εδώ και μήνες απλήρωτοι γιατροί, κλινικοί και εργαστηριακοί, από τον ΕΟΠΥΥ.

Τη Δευτέρα, εξάλλου, αντιπροσωπεία των ναυτεργατών έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο για τον Οίκο Ναύτου, που είναι από το κυριότερα θέματα στις διεκδικήσεις των ναυτικών.

Η επιστολή που απέστειλε χθες η υπουργός προς τον γενικό γραμματέα της ομοσπονδίας των ναυτικών Γιάννη Χαλά, για νέες συνομιλίες και για εξάντληση όλων των περιθωρίων διαλόγου για το συμφέρον της εθνικής οικονομίας, έγινε δεκτή από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ.

Η υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα υποστηρίξει με κάθε τρόπο το δημόσιο συμφέρον, λέγοντας ότι ο πρώτος τρόπος είναι να συνεχιστεί η συζήτηση.

Αναγνώρισε, πάντως, ότι οι ναυτεργάτες έχουν σε πολλά θέματα δίκιο, όπως επίσης και το γεγονός ότι κακώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατήργησε το υπουργείο Ναυτιλίας.

ΠΑΣΟΚ: Εκκληση στην ΠΝΟ να επιστρέψει στο διάλογο

Έκκληση στους συνδικαλιστές της ΠΝΟ να προσέλθουν ξανά στο τραπέζι του διαλόγου απηύθυνε το Σάββατο η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την πατρίδα, δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ για την ελληνική οικονομία», δήλωσε η κ. Γεννηματά και επισήμανε πως «δεν έχουμε περιθώριο να δημιουργήσουμε καμία άσχημη εικόνα για την Ελλάδα».

«Οι ακτοπλοϊκές γραμμές πρέπει να μείνουν ανοιχτές», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως «μια απεργία μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τη νησιωτική Ελλάδα και τον τουρισμό».

Aπεργία και στα ΚΤΕΛ

Σε 24ωρη απεργία προγραμματίζουν να κατέβουν την Μεγάλη Πέμπτη οι εργαζόμενοι των ΚΤΕΛ σε όλη τη χώρα, ζητώντας να σταματήσει το μπαράζ απολύσεων που, όπως καταγγέλλουν, δέχονται τους τελευταίους μήνες, καθώς και η καταγγελία της σύμβασης εργασίας από τους εργοδότες «με στόχο την πλήρη κατάργηση των δικαιωμάτων τους».

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ) έχει καλέσει σε συνέντευξη Τύπου για το πρωί της Δευτέρας, ενώ έχει απευθύνει πρόσκληση στους εργοδότες να παραστούν και να εκθέσουν τις θέσεις τους, σε μία «ύστατη προσπάθεια από πλευράς των εργαζομένων για την αποφυγή μιας κρίσης που θα έχει ως αποτέλεσμα τη ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού».

Ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ Σοφοκλής Φάτσιος, πάντως, σε δηλώσεις του διαβεβαίωσε το επιβατικό κοινό ότι τα λεωφορεία θα κινηθούν όπως έχει προγραμματιστεί, δεδομένου ότι το 90% των ιδιοκτητών είναι και οδηγοί.

Ο κ. Φάτσιος διευκρίνισε ότι η απεργία αυτή δεν πρόκειται να επηρεάσει τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ.

Η διοίκηση των ΚΤΕΛ υποστηρίζει ότι «οι εργαζόμενοι ζητούν νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, με αυξήσεις μισθών, τη στιγμή που σε όλους τους χώρους εργασίας γίνονται μειώσεις αποδοχών».