Πρεμιέρα κάνουν σήμερα οι διαγωνισμοί αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με την προκήρυξη της μακροχρόνιας παραχώρησης διάρκειας 90 ετών του πρώην Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης, γνωστού ως IBC, όπου στεγάζεται το εμπορικό κέντρο Golden Hall. Κύκλοι του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας εξηγούν επίσης ότι από εδώ και πέρα οι προκηρύξεις θα ανακοινώνονται με ρυθμό μία ανά εβδομάδα.

Ετσι, ύστερα από εκείνες για τις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και το IBC, ακολουθούν το επόμενο διάστημα η β’ φάση του διαγωνισμού αποκλειστικής διαχείρισης και εκμετάλλευσης των κρατικών λαχείων, η πώληση του ποσοστού 35% που έχει το Δημόσιο στα ΕΛΠΕ και η μακροχρόνια παραχώρηση της παραθαλάσσιας έκτασης 500 στρεμμάτων στην Κασσιόπη Κέρκυρας. Το μενού των ιδιωτικοποιήσεων των προσεχών μηνών προβλέπει επίσης την παραχώρηση 29 ακινήτων ενώ «τρέχει» ήδη η διαδικασία αξιοποίησης του Ελληνικού.

Αποκλειστική χρήση. Σύμφωνα με την προκήρυξη του IBC, ο παραχωρησιούχος θα αποκτήσει την επικαρπία στο δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και εκμετάλλευσης του χώρου του IBC, συνολικής έκτασης 153.800 τ.μ., που περιλαμβάνει τόσο τη μισθωμένη από τη Lamda Development έκταση που φιλοξενεί το εμπορικό κέντρο Golden Hall όσο και τις γύρω αναξιοποίητες εκτάσεις.

«Δεν πωλείται η γη, αλλά τα κέρδη από τη χρήση της για διάστημα 90 ετών» σημειώνουν κύκλοι του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν σχετικά «εύκολο» διαγωνισμό αφού ο παραχωρησιούχος θα έχει έσοδα δεδομένα. Κι αυτό καθώς από τα 153.800 τ.μ., το Golden Hall καταλαμβάνει τα 133.000 τ.μ. (εκ των οποίων τα 73.000 τ.μ. είναι επιφάνειες καταστημάτων και γραφείων και τα 59.200 τ.μ. υπόγεια, πάρκινγκ κ.λπ.), με σύμβαση παραχώρησης που λήγει το 2047. Με λίγα λόγια, ο παραχωρησιούχος θα έχει σίγουρα έσοδα από τα μισθώματα του Golden Hall από την πρώτη κιόλας ημέρα έναρξης της σύμβασής του και για 35 χρόνια, αφού θα εισπράττει ώς το 2047 το ενοίκιο που καταβάλλει σήμερα στο Δημόσιο η Lamda Development. Επιπλέον στην προκήρυξη αναφέρεται ότι παραχωρείται η μακροχρόνια χρήση άλλων 21.000 τ.μ. (14.300 τ.μ. επιφάνειες και 7.300 τ.μ. υπόγεια), για τα οποία οι επιτρεπόμενες χρήσεις αφορούν σε εγκαταστάσεις διασκέδασης, κινηματογράφους, μουσείο κ.λπ.

Για την πρώτη φάση του διαγωνισμού που αφορά την απλή εκδήλωση ενδιαφέροντος, οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν προθεσμία μέχρι και τις 4 Απριλίου ενώ για τη β’ φάση που αφορά στην υποβολή των δεσμευτικών προσφορών και την κατάθεση των εγγυητικών επιστολών τούς δίνεται περιθώριο τεσσάρων μηνών, δηλαδή μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ως σύμβουλος αποκρατικοποίησης του έργου έχει οριστεί η Εθνική Τράπεζα.

Ενδιαφέρον στον διαγωνισμό εκτιμάται ότι θα εκδηλώσουν αρκετοί ξένοι όμιλοι real estate ενώ δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η συμμετοχή της Lamda Development, καθώς σε περίπτωση που τον κερδίσει το ενοίκιο που καταβάλλει σήμερα στο Δημόσιο θα το εισπράττει πλέον η ίδια, ως ο νέος παραχωρησιούχος. Επίσης θα μπορεί να αξιοποιήσει και τους επιπλέον προς παραχώρηση χώρους, προκειμένου να προβεί σε μια γενικότερη αστική ανάπλαση της περιοχής.