Ολα τα ανοιχτά εσωκομματικά θέματα αναμένεται να μπουν στο τραπέζι της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ σήμερα, παρότι συγκαλείται στη σκιά των νέων απειλών που προβάλλουν οι δανειστές μας για αναβολή καταβολής της δόσης του δανείου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εμφανίζεται διατεθειμένος να συζητήσει το θέμα της επίσπευσης των διαδικασιών που ζητεί πρωτίστως η βενιζελική πλευρά. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, δεν διαπραγματεύεται την προοπτική η εκλογή νέου αρχηγού να μη γίνει από τη βάση.

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο ανάδειξης ηγεσίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αρχικώς είχε υπονοήσει – μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα – ότι θα μπορούσε να γίνει μία εβδομάδα νωρίτερα σε σχέση με την ημερομηνία που έχει οριστεί, δηλαδή τη 18η Μαρτίου. Ωστόσο, συνεργάτες του επιβεβαιώνουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα είχε αντίρρηση να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες ούτως ώστε τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου να γίνει η αλλαγή ηγεσίας, κάτι που επιθυμούν και πολλά κορυφαία στελέχη.

Σε περίπτωση κατά την οποία το Πολιτικό Συμβούλιο συμφωνήσει απόψε στην υλοποίηση νέου χρονοδιαγράμματος, δεν αποκλείεται να ζητηθεί από τους υποψήφιους προέδρους να καταθέσουν τις υπογραφές που απαιτούνται από το Καταστατικό για να επικυρώσουν την υποψηφιότητά τους έως και την Κυριακή. Στη συνέχεια, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να συγκληθεί εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο για να επιβεβαιώσει τις υποψηφιότητες και να συναινέσει στην αλλαγή των ημερομηνιών.

OI ΔΙΑΓΡΑΦΕΝΤΕΣ. Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να εξεταστεί και το ζήτημα της στάσης του ΠΑΣΟΚ απέναντι στους διαγραμμένους βουλευτές, οι οποίοι όπως όλα δείχνουν αναζητούν τρόπους έκφρασης είτε εντός είτε εκτός του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου δέχεται εισηγήσεις να παραπέμψει ορισμένους ή και το σύνολο αυτών στην Επιτροπή Δεοντολογίας, κυρίως μετά τις πρόσφατες δηλώσεις της βουλευτού Θεσσαλονίκης Κυριακής Τεκτονίδου που τον… αποχαιρέτησε ανατρέχοντας σε στίχους λαϊκών ασμάτων.

Παρασκηνιακώς γίνονται αρκετές συζητήσεις, είτε για δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας τμήματος των διαγραμμένων και τμήματος των βουλευτών που ψήφισαν όχι στο άρθρο 1 για τα εργασιακά είτε για τη συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα. Διαβουλεύσεις γίνονται και από τον Χάρη Καστανίδη και από την Λούκα Κατσέλη, προς το παρόν ωστόσο δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτε. Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει η σημερινή συνέντευξη Τύπου της πρώην υπουργού που επισήμως έχει θέμα το νέο Μνημόνιο…

Χθες το βράδυ διαγραμμένοι βουλευτές που ανήκουν στο μπλοκ Καστανίδη και απείχαν από την ψηφοφορία για το Μνημόνιο συζήτησαν για τις προοπτικές τους εντός ή και εκτός ΠΑΣΟΚ. Η σπουδή τους σχετίζεται και με την επίσπευση των διαδικασιών για την ανάδειξη νέου αρχηγού στο Κίνημα στην περίπτωση που κάποιος εξ αυτών ενδιαφερθεί να διεκδικήσει την ηγεσία.