Η πτώση του Μπασάρ αλ Ασαντ είναι αναπόφευκτη, διακήρυξε χθες ο Λευκός Οίκος κάνοντας μια από τις σκληρότερες μέχρι στιγμής δηλώσεις του για τον πρόεδρο της Συρίας. «Το καθεστώς έχει χάσει τον έλεγχο της χώρας και τελικά θα πέσει», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ομπάμα, Τζέι Κάρνεϊ. Το τάιμινγκ δεν ήταν τυχαίο. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να συζητήσει το σχέδιο απόφασης που συνέταξαν Ευρωπαίοι, Αμερικανοί και Αραβες βάσει του ειρηνευτικού σχεδίου που ο Αραβικός Σύνδεσμος είχε παρουσιάσει αρχικά στον Ασαντ – χωρίς φυσικά αποτέλεσμα.

Η αντεπίθεση των συριακών δυνάμεων εναντίον των εξεγερμένων που είχαν φτάσει να ελέγχουν αρκετά προάστια στις ανατολικές πύλες της Δαμασκού συνεχίστηκε χθες με αμείωτη ένταση. Ρίχνοντας εκατοντάδες όλμους, οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τρία από αυτά• οδομαχίες μαίνονταν σε δύο άλλες συνοικίες. Παράλληλα, τα κυβερνητικά στρατεύματα βομβάρδιζαν αλύπητα τη Χομς, προπύργιο της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος. Τουλάχιστον 40 νεκρούς μέτρησαν συνολικά οι ακτιβιστές, οι 15 σε αυτή την πόλη.

Το αντιπολιτευόμενο Εθνικό Συριακό Συμβούλιο εξέφρασε φόβους ότι οι συριακές δυνάμεις ετοιμάζονται να εξοντώσουν στη Ρανκούς, 40 χιλιόμετρα βόρεια της Δαμασκού, εκατοντάδες νεαρούς τους οποίους συγκέντρωσε σε πλατεία μετά την ανακατάληψη της πόλης από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό. Ο Συριακός Σύνδεσμος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστήριξε από την πλευρά του ότι οι μυστικές υπηρεσίες της πολεμικής αεροπορίας εκτέλεσαν την περασμένη εβδομάδα τον ιδρυτή της πρώτης μονάδας που συγκροτήθηκε από λιποτάκτες, τον αντισυνταγματάρχη Χουσέιν Χαρμούς. Ο ΟΗΕ δηλώνει πια αδυναμία να εκτιμήσει τον αριθμό των νεκρών από την κυβερνητική καταστολή στη Συρία. Πριν από εβδομάδες είχε μιλήσει για 5.400 ανθρώπους. Μόνο τις τελευταίες πέντε ημέρες όμως έχουν σκοτωθεί 190 άνθρωποι.

Βάσει του σχεδίου απόφασης που συζητείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο σύρος πρόεδρος καλείται να μεταβιβάσει την εξουσία στον αντιπρόεδρό του και να επιτρέψει τη δημιουργία κυβέρνησης ενότητας εντός διμήνου. Αν δεν συμμορφωθεί, το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να «υιοθετήσει περαιτέρω μέτρα». Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι τουλάχιστον 10 από τα 15 μέλη του στηρίζουν το σχέδιο απόφασης – χρειάζεται στήριξη εννέα μελών για να τεθεί σε ψηφοφορία. Το «παρών» στη Νέα Υόρκη θα δώσουν σήμερα προκειμένου να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση, πέραν του ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να δράσει και να καταστήσει σαφές στο συριακό καθεστώς ότι η παγκόσμια κοινότητα βλέπει τις ενέργειές του ως απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια», δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον. Ρωσία και Κίνα, όμως, αμφότερες μέλη με δικαίωμα βέτο, θα εκπροσωπηθούν μόνο από τους πρεσβευτές τους: και οι δύο αντιτάσσονται στο ψήφισμα, φοβούμενες ότι μπορεί να ανοίξει τον δρόμο σε μια επέμβαση τύπου Λιβύης. Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι εξασφάλισε τη συγκατάθεση της Δαμασκού για την έναρξη ανεπίσημων συνομιλιών με την αντιπολίτευση στη Μόσχα. Αλλά ο Ασαντ έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές ανάλογα τεχνάσματα προκειμένου να εξοικονομήσει χρόνο, και ούτως ή άλλως η συριακή αντιπολίτευση αρνείται τον διάλογο με τον «δολοφόνο του λαού». «Ελπίζω ότι οι Κινέζοι και οι Ρώσοι δεν θα συνεχίσουν να στηρίζουν ένα καθεστώς που είναι έτοιμο για πραγματικά φριχτές σφαγές», δήλωσε ο Ανουάρ Μαλέκ, πρώην μέλος της ομάδας των αράβων παρατηρητών που αποσύρθηκε το Σάββατο από τη Συρία.