Νέο κύκλο συγχωνεύσεων σχολείων ξεκινά το υπουργείο Παιδείας καθώς με εγκύκλιο που απέστειλε χθες η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου ζητά τις σχετικές προτάσεις των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης όλης της χώρας σε συνεργασία με τους δήμους μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Αντίθετα με τις περυσινές συγχωνεύσεις που αφορούσαν τελικά εκατοντάδες σχολεία, οι φετινές – όπως τουλάχιστον έλεγαν χθες συνεργάτες της υφυπουργού Παιδείας – θα είναι κατά πολύ λιγότερες και θα έχουν ως βασικό στόχο τη δημιουργία περισσότερων ολοήμερων σχολείων το επόμενο σχολικό έτος, δηλαδή θα ιδρυθούν και αρκετά σχολεία. Τα κριτήρια θα είναι κατ’ εξοχήν παιδαγωγικά, ενώ στο μεγαλύτερο ποσοστό οι νέες συγχωνεύσεις αναμένεται να αφορούν τα σχολεία της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο που διανεμήθηκε χθες, κριτήρια θα αποτελούν οι κτιριακές υποδομές – εγκαταστάσεις και οι δυνατότητες ανάπτυξης αιθουσών διδασκαλίας, βιβλιοθήκης και λοιπών βοηθητικών χώρων και εξοπλισμού στο σχολείο μετακίνησης. Επιπλέον θα εκτιμάται η χιλιομετρική απόσταση λαμβάνοντας υπόψη τη συγκοινωνιακή κάλυψη της περιοχής, το οδικό δίκτυο, τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και τη διάρκεια κάλυψης της διαδρομής για την άφιξη στο νέο σχολείο.