Πιλοτικό πρόγραμμα σε 18 σχολεία από γειτονιές του Λεκανοπέδιου αρχίζει το υπουργείο Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης ώστε να προσφέρονται δωρεάν, με κουπόνια, μικρογεύματα σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες, επειδή οι συγκεκριμένες περιοχές αντιμετωπίζουν έντονα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Αυτό έκανε γνωστό η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, χθες στη Βουλή, η οποία απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που θα χρηματοδοτηθεί μέσω του ΕΣΠΑ, αφορά εννέα περιοχές και ιδιαίτερα σχολεία που βρίσκονται στον Ταύρο, τα Πατήσια, στην Πλατεία Βάθη, στα Εξάρχεια, στο Μενίδι, στο Μοσχάτο, στη Νίκαια, στον Αυλώνα και στον Ασπρόπυργο. «Είμαστε έτοιμοι ή σχεδόν έτοιμοι για να δώσουμε το πρωινό σ’ αυτά τα παιδιά που θα περιλαμβάνει γάλα με δημητριακά, μπισκότα, φρούτα και σάντουιτς», το οποίο θα χορηγείται ανεξαιρέτως σε όλους τους μαθητές. Κι αυτό γιατί – όπως είπε η υφυπουργός Παιδείας – «είναι εξαιρετικά αντιπαιδαγωγικό και ίσως λίγο επικίνδυνο να στιγματιστούν τα παιδιά που θα λάβουν το σχετικό βοήθημα». Το «κολατσιό» θα είναι – κατά την υφυπουργό – σε επίπεδο κόστους, το οποίο θα πληρώνεται από το υπουργείο Παιδείας που ήδη έχει έρθει σε επαφή με τους λυκειάρχες, τους διευθυντές σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τους υπεύθυνους των κυλικείων.

Ανάλογη επισήμανση έκανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος σημείωσε ότι «η συνολική παρέμβαση του αρμόδιου υπουργείου μόνον μαζικό χαρακτήρα μπορεί να έχει σε προβληματικές περιοχές», υποστήριξε ότι «είναι δραματική η κατάσταση στα σπίτια των παιδιών που εμφανίζουν φαινόμενα υποσιτισμού» και πρότεινε να δίνουν στοιχεία οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, οι κοινωνικές δομές των δήμων και οι κατά τόπους ενορίες προκειμένου να προσελκύσουν και πρωτοβουλίες ιδιωτών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τη θέση αυτή έκανε αποδεκτή η υφυπουργός Παιδείας λέγοντας – μεταξύ άλλων – ότι, σε συνεννόηση με τον αρμόδιο για τα θέματα καταπολέμησης της παιδικής φτώχειας υφυπουργό Υγείας Μάρκο Μπόλαρη, θα δίδεται απευθείας η οικονομική ενίσχυση οικογενειών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Και εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι πολύ σύντομα το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα «λάβει σάρκα και οστά» σε συνεργασία με τα τοπικά δίκτυα, τους φορείς των σχολείων και την Εκκλησία.