Ούτε ένας κρατούμενος δεν χωράει πλέον στις φυλακές Κορυδαλλού, Χαλκίδας και Τρίπολης. Οι διευθυντές των τριών σωφρονιστικών καταστημάτων για πρώτη φορά αναγκάζονται ουσιαστικά να βάλουν λουκέτο δηλώνοντας ότι τα κελιά είναι ασφυκτικά γεμάτα.

Με κατηγορηματικό τρόπο οι διευθυντές των τριών φυλακών ανακοινώνουν προς τις αρμόδιες Αρχές ότι δεν έχουν χώρο για άλλους κρατουμένους.

«Δεν υπάρχει πλέον χώρος πουθενά παρά μόνο στις τουαλέτες», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο διευθυντής των φυλακών Χαλκίδας Σπύρος Αθανασίου δείχνοντας την τραγική κατάσταση που επικρατεί σε ό,τι αφορά τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων.

Ο Κορυδαλλός από την περασμένη Παρασκευή επισήμως δεν δέχεται άλλους κρατουμένους. «Σας αναφέρουμε προς ενημέρωσή σας ότι από σήμερα 27 Ιανουαρίου 2012 αδυνατούμε να παραλάβουμε κρατουμένους λόγω ασφυκτικής υπερπλήρωσης του καταστήματός μας, η δύναμη του οποίου ανέρχεται σε 2.345 κρατουμένους», όπως λέει ο διευθυντής της μεγαλύτερης φυλακής της χώρας Ιωάννης Ανέστης.

Το γεγονός αυτό έχει άμεσες επιπτώσεις και στην καθημερινή λειτουργία των δικαστηρίων, καθώς με τον τρόπο αυτόν μπλοκάρονται οι προφυλακίσεις, αλλά και οι μεταγωγές από άλλες φυλακές με προορισμό τον Κορυδαλλό προκειμένου οι κρατούμενοι να είναι παρόντες στη δίκη τους.

Επιπλέον, σήμα κινδύνου στέλνουν προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και οι διευθυντές άλλων τεσσάρων φυλακών, επισημαίνοντας ότι επικρατεί το αδιαχώρητο σε Μαλανδρίνο, Γρεβενά, Ναύπλιο και Θεσσαλονίκη.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί νομοσχέδιο – συζητείται σήμερα στη Βουλή – με μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών: προβλέπει υπό όρους αποφυλάκιση για κρατουμένους που έχουν καταδικαστεί έως δέκα χρόνια κάθειρξη και έχουν εκτίσει συγκεκριμένο μέρος της ποινής τους. Ωστόσο εξαιρεί ρητά 20 περιπτώσεις αδικημάτων όπου οι κρατούμενοι δεν μπορούν να ενταχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις και να αποφυλακιστούν.

Την αντίθεσή τους στα προωθούμενα μέτρα έχουν εκφράσει εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.