«Φαρμακερή» αποδείχθηκε η τρίτη φορά που συνελήφθη ο επιχειρηματίας Λάκης Γαβαλάς για φοροδιαφυγή.

Ο 60χρονος επιχειρηματίας είναι ο πρώτος που οδηγήθηκε χθες στη φυλακή από τη λίστα όσων φοροφυγάδων έχουν συλληφθεί τους τελευταίους μήνες από τις Αρχές.

Η ρύθμιση για την οφειλή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), την οποία ο κατηγορούμενος έστω και την τελευταία στιγμή έκανε, δεν έπεισε την ανακρίτρια και τον εισαγγελέα, οι οποίοι ομόφωνα αποφάσισαν ότι πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή.

Η κατηγορία που αντιμετωπίζει είναι μη απόδοση ΦΠΑ (κακούργημα) ύψους 146.000 ευρώ, που αντιστοιχεί σε χρέη θυγατρικής εταιρείας του ομίλου επιχειρήσεων του Λ. Γαβαλά η οποία δεν έχει ενταχθεί στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Η ετυμηγορία των δικαστών προκάλεσε έκπληξη στον κατηγορούμενο, ο οποίος δεν κατάφερε να φύγει ελεύθερος από τα δικαστήρια, όπως τις προηγούμενες δύο φορές που είχε συλληφθεί για ανάλογες υποθέσεις σχετικά με οφειλές στο Δημόσιο.

Η συνήγορός του Μαρία Σαξιώνη πιθανότατα και σήμερα αναμένεται να καταθέσει προσφυγή για την αποφυλάκιση του πελάτη της, ο οποίος συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις του νόμου για να μην οδηγηθεί στη φυλακή. Οπως λέει, έχει λευκό ποινικό μητρώο, είναι γνωστής διαμονής και έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη ρύθμιση και του επίδικου χρέους του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρώτη φορά ο Λάκης Γαβαλάς είχε συλληφθεί για μη απόδοση ΦΠΑ ύψους 1,5 εκατ. ευρώ και λόγω του κακουργηματικού χαρακτήρα του αδικήματος είχε απολογηθεί σε ανακριτή. Τότε το γεγονός ότι η εταιρεία του είχε κηρύξει πτώχευση αποδείχθηκε «σωσίβιο» για τον επιχειρηματία, καθώς με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα είχε αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Πριν από λίγες ημέρες το σκηνικό επαναλήφθηκε. Ο Λάκης Γαβαλάς συνελήφθη ξανά, αυτή τη φορά για χρέη προς το Δημόσιο ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, και παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών από όπου πήρε προθεσμία για τις 9 Φεβρουαρίου 2012.